И без петел се съмна: ТТП влиза в сила, но без САЩ

Търговско споразумение Транстихоокеанско партньорство (ТТП), което бе сключено от 11 страни от региона, без САЩ, ще влезе в сила в средата на януари догодина, предаде агенция Киодо.

Това е съобщил на премиера Шиндзо Абе министърът, отговарящ за икономическото възстановяването Тошимицу Мотеги, който води преговорите за ТТП, отбелязва ТАСС. До средата на ноември шест страни ще са ратифицирали споразумението и така този процес, необходим за влизането в сила на партньорството, ще приключи. След това по процедура трябва да минат 60 дни, за да влязат в сила договореностите по ТТП, които предвиждат отмяна или съществено намаляване на мита и други бариери пред движението на стоки, капитали и технологии в обединението.

Към момента споразумението е ратифицирано от Япония, Мексико и Сингапур. Към средата на ноември към тях ще се присъединят Нова Зеландия, Австралия и Виетнам.

Първоначалното ТТП бе сключено след 7-годишни преговори през февруари 2016 г. в Нова Зеландия. Участници в зоната за свободна търговия със стоки и услуги трябваше да бъдат 12 държави – Канада, Япония, Виетнам, Австралия, Бруней, Чили, Малайзия, Мексико, Нова Зеландия, Перу, Сингапур и САЩ.

На 23 януари с изпълнителна заповед Доналд Тръмп официално оттегли САЩ от Транстихоокеанското партньорство (ТТП, TPP), което щеше да обхване 12 държави и около 40% от световния брутен вътрешен продукт. Воденото от САЩ споразумение щеше да промени търговията в рамките на Азиатско-тихоокеанския регион. Американският президент се противопостави на пакта, воден от мотива, че той ще повлияе отрицателно на работния сектор в САЩ. Споразумението така и не беше ратифицирано от Конгреса.

На практика решението на американския президент дава възможност на Пекин да поведе интеграционния процес на региона. Китай се стреми да разшири своите търговски връзки със съседните държави и започна амбициозен инфраструктурен проект, целящ да даде нов живот на древните търговски пътища към Близкия Изток и Европа. В реч, произнесена на Световния икономически форум в Давос, китайският президент Си Дзинпин оприличи протекционизма на „да се заключиш сам в тъмна стая“.

Отказът на САЩ нанесе удар върху пакта, но останалите страни участнички продължиха консултациите и през януари тази година на среща в Токио се договориха за нова сделка – Всеобхватното и прогресивно споразумение за транстихоокеанско партньорство (Comprehensive and Progressive Agreement for Trans-Pacific Partnership – CPTTP) или ТТП-11.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *