И Великобритания се разбунтува срещу бюджетните икономии

Синдикатите, лидери от левицата, обществени групи и други активисти заляха централните улици на Лондон в демонстрация срещу свиването на разходите в държавния сектор и вдигането на данъците – мерки, чрез които управляващите се опитват да овладеят британския дълг, превишаващ 1 трилион лири (1,7 трилиона долара).
Макар програмата за икономии да постигна известен успех – дефицитът на страната леко се понижи – икономиката на Великобритания се свива вече три поредни тримесечия на фона на икономиите вътре в страната и икономическите сътресения на континента.
Протестиращите надуваха свирки и носеха плакати с надпис „Икономиите се провалят“, призовавайки премиера Дейвид Камерън да направи повече, за да съживи вялата британска икономика, посочва Reuters.
Конкретни цифри за броя на участниците още не са известни, но организаторите съобщиха, че са наети над 250 автобуса, които да превозят хора до Лондон, допълва АП. Подобни протести бяха организирани и в Белфаст (столицата на Северна Ирландия) и Глазгоу (най-големия град в Шотландия).

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *