И в Нова Зеландия започна затягане на монетарната политика

Централната банка на Нова Зеландия взе решение да повиши основния лихвен процент в страната и той вече е на ниво 2,75 на сто. Увеличението бе в размер на 0,25 процентни пункта и поставя началото на курс по затягане на монетарната политика в страната.
Така Нова Зеландия се присъедини към Австралия и Бразилия, които също поеха към политика на ограничаване на паричното предлагане с цел недопускане на висока инфлация.
„Икономиката навлезе във втората година от възстановяването си, а растежът вече е на широка база“, посочи в мотивите за решението гуверньорът на централната банка Алан Болард, предава AP.
Той посочи, че увеличаващата се търговска активност с партньорите от Азия е доста силна, което заедно с растежа на Австралия и САЩ подкрепя износа на страната. Това поражда очаквания за икономически ръст от около 3,5 на сто през тази и следващата година.
„С оглед очакванията и както по-рано сигнализирахме, решихме да започнем изтеглянето на някои от монетарните стимули, които към момента има в икономиката“, допълни Болард.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *