И Германия ще създава “лоши банки“

Германското правителство прие проектозакон за създаването на така наречените bad banks или „лоши банки“.
Те би трябвало да са междинен лагер за онези ценни книжа, които изгубиха стойността си в резултат на кризата.

В момента германските банки седят на планина от така наречените „токсични книжа“ в размер на 180-190 милиарда евро. През последните месеци финансовите експерти обясняваха многократно, че точно тези ценни книжа, за които вече няма пазар и не струват нищо, са проблем за кредитната политика на банките. Въпреки гарантираната от правителството помощ те не отпускат кредити заради лошите си активи.

Като воденичен камък на шия

Изходът е в създаването на специални дружества, така наречените Bad Banks или карантинни банки, които да поемат обезценилите се книжа. Така на теория балансите на пострадалите от кризата финансови институти ще се прочистят и това ще им помогне да отпускат кредити. Точно тази идея обсъждаха финансовите министри на ЕС преди няколко месеца. Тогава Германия изрази безпокойството си от това, че създаването на система от карантинни или лоши банки ще се окаже скъпо начинание.

Сега, представяйки германския модел, министърът без портфейл в германското правителство Томас де Мезиер заяви: „Тези лоши книжа тежат като воденичен камък на шия и ние трябва да освободим банките от него. Не го правим с удоволствие, но все пак ще го направим, като банките съответно ще си платят за това“, заяви де Мезиер. Моделът дава възможност на закъсалите финансови институти да се разделят с обезценените си книжа, отдавайки ги в така наречените лоши банки. Срещу това те получават облигации. Те са гарантирани от държавен фонд за спасяване на банките и то срещу съобразени с пазара такси.

Едно от условията за това е банката да покаже стабилен бизнес-план. Размерът на получаваните облигации ще съответства на 90% от последната стойност на непродаваемите ценни книжа. В следващите 20 години банките ще изплащат на държавния фонд разликата между счетоводната и търговската цена на книжата.

Новият модел щади данъкоплатеца

Това според Томас де Мезиер ще бъде от помощ за банките, защото така те си „купуват време“, през което могат спокойно да изпълняват задачите си и да отпускат кредити на местните фирми. А финансовият министър Пеер Щайнбрюк подчерта, че моделът не само помага на банките да прочистят балансите си от лошите активи, но и щади данъкоплатеца: „Те получават време, за да компенсират загубите си, но това не става за сметка на бюджета“, обясни финансовият министър и подчерта, че в дългосрочен план рискът от загуби си остава във финансовите институти. Предполага се, че от този модел ще се възползват силно ударените от кризата банки в Германия като Hypo Real Estate и Commerzbank. Предвижда се, с малки изменения, моделът да се прилага и спрямо държавните банки, например тези на отделните германски провинции.

Очаква се законопроектът на правителството за „лошите банки“ да се приеме от Бундестага още преди лятната ваканция. Парламентарните фракции на управляващите християндемократи и социалдемократи вече сигнализираха готовност за това.

«Дойче Веле”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *