И здравната вноска ще скочи на 10% догодина

Увеличението на здравната вноска с 2% ще стане през 2011 година, а допълнителните средства ще отидат в допълнителните задължителни частни здравни фондове. Това предвижда законопроект за здравното осигуряване, съобщи председателят на здравната комисия в парламента доктор Лъчезар Иванов. В началото всеки частен фонд ще трябва да има минимум 50 000 пациенти, за да може да работи с публичните средства. Предвижда се фондовете да покриват разходи за болнична помощ.

В проектозакона за здравното осигуряване има два варианта какви медицински услуги да заплащат частните фондове. Единият е те да поемат част от пакета клинични пътеки, които в момента се заплащат от НЗОК, обясни доктор Лъчезар Иванов. „Вариент Б, който също се разглежда, е към извършените услуги, които касата плаща, да доплащат частните здравноосигурителни фондове, за да могат да контролират именно средствата, които са разходвани и за да може да няма, както сега примерно говорим за тези така наречени фалшиви хоспитализации. Фактически, ако сумата е 100 лв., примерно 20 лв. да бъде додадена от здравния фонд. Вие знаете, че един частен здравен фонд ще си направи една добра проверка, ще види дали неговият пациент действително е бил и едва тогава ще даде тези 10 лв.”, обясни Иванов.

Освен това частните фондове ще заплащат и годишните медицинските прегледи, които се представят на работодателя. „Тези прегради саза трудова медицина. Всеки работодател без критерии избира кой да извърши прегледите на неговите работници, като никой не знае дали тази медицинска услуга е качествено извършена дали тя не се извършва проформа, просто да се усвоят средствата”, коментира д-р Иванов.

5 милиона ще първоначалният капитал, който трябва да представи всяко дружество, за да предлага допълнително задължително здравно осигуряване.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *