И либийски наемници се присъединиха към бунтовниците в Сирия

 
В интервю за агенцията Хусам Наджар, либиец, който живее в Дъблин и е участвал в бунта срещу Муамар Кадафи в Либия, заяви, че той и негови сънародници са пристигнали в Сирия, за  да помогнат в обучението и организацията на въоръжената сирийска съпротива.
Самият Наджар е обучен снайперист. Той участвал в щурма срещу резиденцията на Кадафи под командването на влиятелния командир на една от либийските милиции Махди ал Харати. Сега Харати командва в Сирия екип, съставен от сирийци и чужденци, в това число 20 либийци, към който се присъединил и Наджар.
Сред либийците, сражаващи се на страната на сирийските бунтовници, преобладават  специалисти по тежко въоръжение, комуникации, логистика  и оказване на помощ на цивилното население. Те поддържат и тренировъчни бази, заявил Наджар в интервюто си за Ройтерс.
Той изразил изненада от лошата подготовка и пълната дезорганизираност на сирийските бунтовници. Според него сирийското сунитско мнозинство в Сирия е обект на много по-сурови репресии в сравнение с либийците при Кадафи.  „Бях шокиран. Нищо не може да ви подготви за онова, което ще видите там. Сунитите в Сирия – възгледите им, съдбата им – всичко това е било бавно разрушавано от режима“.
Той разказва, че бунтовниците в Сирия получават  оръжие от Ирак, което често пъти е в отчайващо състояние.
„За щастие ние знаем как да ремонтираме оръжие и как да го поддържаме“. Наджар твърди, че за няколкото месеца, които прекарал в Сирия, бунтовниците са станали пет пъти по-силни. В последно време те получили тежки картечници и снайперистки карабини.
„За разлика от Либия, където ние разчитахме на наложената от НАТО зона, забранена за полети, в Сирия бунтовниците никога не биха могли да се измъкнат от обхвата на сирийските ВВС“, подчертал Наджар. „Те имат още един много сериозен проблем – липсата на единство между тях“.
„Като цяло  нещата в Сирия не се свеждат само до свалянето на Башар ал Асад.  Тук проблемът е, че сунитите искат да си върнат държавата и да прогонят малцинството (шиитите алауити – бел. ред), които са ги потискали от поколения“, подчертава Хусам Наджар в интервюто си за Ройтерс.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *