И на Божидар Данев дойде ред да открие Панаира

Божидар Данев, почетен председател на Българската стопанска камара /БСК/, днес официално отряза лентата и обяви 72-то издание на Международния пловдивски панаир за открито.  Събитието не беше щедро откъм официално присъствие – уважено бе само от един министър, областен управител, кмет, няколко местни депутати и дядо Николай – пловдивския митрополит. „За мен това е признание за ключовата роля на бизнеса, като двигател на икономическото развитие и създаването на работни места. Превръщането на най-старото търговско изложение у нас в демонстрационен център на високи технологии и нови видове бизнес е важна крачка за насърчаването на българските производители да развиват своя иновационен потенциал“, каза по време на откриването Божидар Данев.  Той направи и до болка познатата констатация, че родната икономика изостава съществено от икономиките на останалите европейски страни по отношение на високите технологии и иновациите, но изрази надежда, че имаме висок потенциал за развитието им, а българските традиции в машиностроенето и роботиката вече правят опити да възвърнат предните си позиции на външните пазари.
За втори път страна-партньор на експозицията „Есен 2016“  е Чешката република. Не е кой знае какъв рекорд, но за първи път търговският обмен между двете страни през миналата година е  надминал един милиард евро, каза чешкият посланик у нас Душан Щраух. Чешкият износ към нашата страна възлиза на 730 милиона евро, а българският експорт към Чехия е 300 милиона евро.
За първи път по време на Есенния технически панаир се организират изложба за роботи и роботизирани системи „Робохайтех“, Смарт палата, Стартъп зона /за млади предприемачи и изобретатели/, Тунинг зона, Караван салон и секция за агротехника.
Иновациите са основен акцент на единадесетте специализирани изложби в рамките на Есенния панаир. Над 600 водещи компании от 33 държави демонстрират изделия и услуги от областта на машиностроенето, строителството, електрониката, електротехниката, роботиката, енергетиката, екологията, управлението на водите, информационните технологии, химическата и минната промишленост, транспорта и автосервизното оборудване, автомобилостроенето.

Милен АТАНАСОВ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *