И политиците узряха за парите на пенсионните компании

ГЕРБ смята, че е необходимо създаването на национален гаранционен фонд за задължителното пенсионно осигуряване, с който да се обезпечат минимални гарантирани доходности, които дават тези фондове. Това обяви врачанският кмет и представител на партия ГЕРБ Тотю Младенов, по време на дебат за „Социалната политика: пазар на труда, безработица, социално и здравно осигуряване; човешки ресурси; образование, наука, иновации“. Дебатът се организира в София по инициатива на БСК и е втори от седем тематични дебата между представителите на бизнеса и партии в контекста на предстоящите избори. На второ място Младенов посочи, че е необходимо да законодателно да се гарантират депозитите на пенсионните фондове в търговските банки. Освен това трябва да се емитират специални ценни книжа и общински облигации за инвестиции на пенсионните фондове в инфраструктурни проекти, коментира още Младенов.
Според зам.-министъра на труда и социалната политика и представителя на БСП – Лазар Лазаров, е необходимо балансирано развитие на всички части на пенсионната система. Един от основните моменти е осигуряването на финансовата устойчивост на обществената пенсионна система, а проблемите на втория и третия стълб в дългосрочен аспект ще бъдат урегулирани. Сред допълнителните мерки за развитието на пенсионната система е въвеждане на възможността осигурените да избират сами вида на инвестиционните портфейли, както и увеличаване дела на дълговото финансиране. Също се предвижда в диалог с дружествата и намаляване таксите за управление на фондовете, посочи още Лазаров.
Зам.-председателят на ПГ “Движение Напред” – д-р Борислав Китов, предложи частично или изцяло финансиране средствата на Сребърния фонд в българската икономика и най-вече в банковата система. Според Китов, е необходимо създаване на фонд за капиталови инвестиции с участието на български банки и международни инвестиции, финансиране на фонда със средства от държавния бюджет.
Според Христина Христова от НДСВ, в условията на икономическа криза, в каквато вече се намира България, най-важно е да държим сметка за устойчивостта на пенсионната система. У нас демографските тенденции са много драстични и неблагоприятни. Държавата трябва да поддържа първия стълб, но трябва и да даде възможност на допълнителното задължително пенсионно осигуряване да инвестира в инфраструктурни проекти, за да се гарантира доходността на парите на пенсионно осигурените.
Според Радан Кънев, председател на „ДСБ –Средец“ и член на Националния изборен щаб на ДСБ, докато работещите със средни и по-високи доходи не бъдат насърчени да декларират пълния обем на доходите си и да се осигуряват върху тях, пенсионната система няма да стане средство за осигуряване на достойни старини за хората. Трябва да се увеличи коефициентът на заместващ доход, също е необходимо да се увеличи частта на втори и трети стълб. Сребърният фонд пък трябва да изпълни функцията, за която е създаден, посочи Кънев.
Според д-р Иван Колчаков от СДС, родените след 1959 г. ще берат плодовете на пенсионната система. Днес тристълбовата пенсионна система няма алтернатива, каза още Колчаков. Той каза, че още миналата година е трябвало да прехвърлим 4-5 млрд.лв. от излишъка излишъка в Сребърния фонд. Капиталовите средства пък трябва да се вкарат във високодоходни нискорискови проекти, каквито са инфраструктурите, посочи още д-р Колчаков.
И д-р Хасан Адемов от ДПС бе категоричен, че тристълбовата система у нас трябва да бъде подкрепена. Всяка промяна в условията на финансова криза съдържа рискове, предупреди Адемов. Той подчерта, че е необходимо да бъде запазен принципът на солидарността при развиване на втория и третия стълб, при активното информирано участие на осигурените в мултифондовата система в доброволния стълб.
Над 2,2 млрд. лв. са акумулирани към днешна дата в пенсионните компании. Този финнасов ресурс може да бъде използван в инфраструктура, подкрепи идеята и Адемов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *