И полицаите излизат на протест заедно със синдикатите

На националната конференция на СФСМВР през уикенда в Хисаря е решено полицаите да се присъединят към протеста, организиран от КТ „Подкрепа“ и КНСБ, като поддържат всички техни искания и също настояват за оставката на вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков.
„СФСМВР е обезпокоена от продължаващите опити на част от българското правителство да предприема реформи в социалната сфера по начин, който подлага на съмнение основни принципи, приети от европейските държави“, пише в съобщението. От федерацията не приемат увеличаването на общия осигурителен стаж, необходим за придобиване право на пенсия от държавните служители в МВР с 2 години от 1 януари 2012 г.
„Само преди година беше твърдо и категорично и гарантирано че това ще става по 4 месеца на година, тоест плавно. Къде да са ни основанията да имаме доверие? Не приемаме тази реформа и начина, по който се взимат решенията от правителството. Нарушава се изцяло Конституцията и правата на всички служители в тази държава“, коментираха от организацията след конференцията.
Полицейският синдикат призова всички служители на МВР от 30 ноември да започнат да изпълняват служебните си задължения с трикольорна лента – като първа част от предстоящите протестни действия.
По-рано днес  министърп-председателят  Борисов коментира пред bTV, че щял много да им се радва, ако полицаите бяха протестирали, „когато всички в парламента говориха как не били реформирани, как получавали най-много пари“. „Казал съм на министър Цветанов да се срещнат днес. Когато откликнахме, че в службите за сигурност имат повече привилегии от необходимото и започнахме да ги отнемаме, сега изведнъж хайде протест. Добре, протест. Хората да преценят дали ние сме прави или не. Партиите умишлено насадиха в обществото, че МВР получава повече пари“, допълни той.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *