И превозвачите започват протести срещу високите цени на горивата

Те ще изразят недоволството си, като зареждат гориво за минимална сума, както правиха товав неделяпротестиращи в страната граждани. Превозвачите увериха, че няма да спират движението и няма да пречат.
Много фирми са заявили, че ще се включат в протеста. В София фирмите за превози ще протестират в три лъча от 9 до 15 ч. – на изхода за магистрала „Тракия“, от резиденция Бояна до разклона на „Драгалевци“и по Ботевградско шосе до жилищен комплекс „Христо Ботев“.
Силвия Паунова от Българския съюз на товарните превозвачи допълни:
Ние ще зареждаме минимални количества от порядъка на 2 лева на всяка една бензиностанция по трасетата. Имаме сравнителна таблица на бензина и дизела във всички европейски страни и има 11 страни, в които дизелът е по-евтин отколкото в България. Качеството на горивото, което купувам в Словения за евро и 24 цента, не може да се сравни с това, което купувам в България за евро и трийсет и два цента.
Разходът за гориво е 40 процента от цената на превоза, коментира Валентин Бянов, председател на Българския съюз на товарните превозвачи:
Останалите 60 процента – ние плащаме социални разходи, плащаме за поддръжка на автомобилите. Ние с тая цена на горивото не акумулираме абсолютно никаква печалба. Просто работим на нула. Ако цената остане такава или се увеличи още на горивата, ще доведе до фалит на много транспортни фирми.
Превозвачите настояват правителството на вземе решение, което да повлияе за намаляване на цените на горивата.
Комисията за защита на конкуренцията обяви, че започва проверка за картелно споразумение между бензиностанциите.

Финанси
Протестът в Русе ще започне в 9 ч., камионите ще се движат по бул. „България“, без да влизат в града. Заявили са участие над 40 транспортни фирми от района.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *