И при спад на икономическия растеж, суровините ще останат скъпи

Растежът на азиатските икономики ще се забави минимално, но те ще подкрепят голямото търсене на суровини, смятат експерти, цитирани от „Ведомости“.

През 2007 г. китайската икономика нарасна с 11,4%, заяви ръководителят на Националното статистическо бюро на КНР Се Фучжан, което е най-високият показател от 1994 г. През четвъртото тримесечие ръстът се забави минимално до 11,2% в годишно изражение /с 0,3% по-малко, отколкото през третото тримесечие, и с 0,7% – отколкото през второто/.

Като причина се посочи забавянето на растежа на експорта заради ипотечната криза в САЩ: през декември темповете спаднаха до 21,7% в годишно изражение /за цялата година износът нарасна с 25,7% до 1,22 трилиона долара/.

Експортът не е главният, но е важен фактор за растежа на КНР: по данни на китайското Национално статистическо бюро, за първите три тримесечия на 2007 г. неговият дял в увеличаването на БВП е 2,5% от 11,5%. Възможното забавяне на неговите темпове може да помогне в борбата с прегряването на китайската икономика.

Тя е „на крачка от прегряване и нейния растеж ще стане по-балансиран, както изглежда по всичко, тъй като е движен от потреблението, а не от износа и инвестициите“, заяви Сун Минчун от „Лемън Брадърс“. Вао Тан, икономист за Китай в „Bank of America“, смята, че китайската икономика през 2008 г. ще нарасне с около 10%.

Официален Пекин разчита на 8%. Цюй Хунбин от HSBC смята, че заради рецесията в САЩ темповете на растеж на китайския износ могат да паднат под 10%, което ще доведе до излишни производствени мощности, увеличаване на невъзвръщаемите кредити и сътресения на фондовия пазар.

В Индия оценяват ситуацията с предпазлив оптимизъм. Министърът на търговията и промишлеността Камал Нат заяви в Давос: „За разлика от Китай, в Индия растежът се базира на вътрешния пазар“. Министърът на финансите на страната Паланиапан Чидамбарам прогнозира растеж на ниво от 8,9% през 2008/2009 финансова година.

С него се съгласява и икономическият съветник на индийския премиер Чакраварти Рангараджан: растежът на БВП ще бъде 8,9% през 2008/2009 г. Някои развиващи се страни вече чувстват последиците от икономическите трудности в САЩ.

На САЩ се падат 22% от световния БВП. А американските потребители са похарчили през 2007 г. 9,5 трилиона долара, шест пъти повече от китайците и индийците, заяви Стивън Роуч, ръководещ „Морган Стенли“ в Азия. Растежът на азиатските икономики, без да се включва Япония, ще се забави до 7,6% през 2008 г. от 8,7% през 2007 г., прогнозират от „Лемън Брадърс“.

Ако икономиките на всички развити страни престанат да растат /подобен сценарий се смята за малко вероятен от „Лемън Брадърс“/ тогава растежът в Азия ще бъде едва на половина от миналогодишното равнище.

Генералният директор и председател на съвета на директорите на „Дженерал Електрик“ Джеф Имелт заяви, че развиващите се страни никога не са успявали да постигнат пълна независимост от американската икономика, а напротив те стават „все по-зависими“.

Развиващите се страни даже при спад на темповете на растеж ще могат да поддържат високи цени на суровините, което ще укрепи позициите на Русия в условията на глобална криза, смята главният икономист на „Тройка Диалог“ Евгений Гавриленков.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *