И след кризата – висока безработица и нисък растеж

Независимо кога България ще излезе от кризата, нито растежът на нейната икономика, нито безработицата ще се върнат на равнищата си от периода преди рецесията. Това заяви в интервю за Дарик Кристалина Георгиева, вицепрезидент на Световната банка.
«В света това го наричат новата нормалност – излизаме от кризата, но не се връщаме там, където бяхме преди да влезем. Къде не се връщаме? Нямаме тази заетост. В България това е по-скоро регионален въпрос. В София безработицата е около 2%, което е напрактика пълна заетост, но в районите с 30-40% безработица, картината е друга. имаме растеж, но и висока безработица. Банките, понеже са много опарени, дават по-малко пари, които са по-скъпи. Бизнесът не може да харчи, домакинствата и те не харчат”, коментира Георгиева.
По думите й критериите, по които ще определим, че излизаме кризата са: дали има растеж у нас и дали той е устойчив. Важна е политиката на правителството за укрепване на бизнес средата, за укрепване на имиджа на България, за да може България да разчита на собствените си сили, но и на връщане на сериозен приток на външен капитал.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *