И строителният бранш иска лесен внос на работници

И строителният бранш иска лесен внос на работници.Липса на квалифицирани кадри тормози и строителния бранш. Това обявиха от Камарата на строителите в България на пресконференция, състояла се миналата седмица. Според председателя на камарата Илиян Терзиев недостигът им у нас е от години, защото работниците търсят препитание на запад за по-високи заплати.

Резултат с изображение за строителство работа

България е с най-ниска часова ставка за строителен сектор в цяла Европа – 3.16 евро. В Русия взимат по 10 евро на час, в Чехия -15 евро, а в Германия и Швейцария надниците могат да надхвърлят 50 евро. Затова нашите ходят в Германия, където се строи много, търсенето на работна ръка е голямо и заплатите са високи, коментира Терзиев.

Камарата смята, че е наложителен внос на работници от Молдова, Украйна и Македония и заради традиционното вече струпване на много проекти за изпълнение с пари от ЕС в края на програмния период. Само по „Околна среда“ предстои работа по 190 поръчки за 350 строителни обекта за над 1.2 млрд. лева, отбеляза Благой Козарев от УС на КСБ, информира в.Сега.

Според КСБ у нас има огромен сив сектор, който дърпа заплатите надолу и ощетява бюджета, като крие данъци и осигуровки. От камарата твърдят, че около 15 хиляди строителни фирми са в сенчестата икономика, и затова настояват всички обществени поръчки в сектора да се изпълняват само от фирми, които са вписани в браншовия регистър.

„Белите“ компании отбелязват като стъпка в правилната посока промяната на чл. 14 от Закона за устройството на територията (ЗУТ). Според въпросния текст ниско строителство с разгърната застроена площ до 1000 кв. м може да се изпълнява и от строители, които не са вписани в регистъра. След поправката лимитът се сваля на 100 кв. м.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *