И тази власт раздава гори само на добре познати лица

След като първо се опита да скрие списъка на извършените от средата на 2009 г. насам сделки, земеделското министерство в крайна сметка изпрати вчера информацията в парламентарната комисия за борба с корупцията по висшите етажи на властта. Анализът на данните поставя все по-остро въпроса на какъв принцип земеделското министерство решава коя от стотиците чакащи преписки да приключи. На фона на одобрените, но все още нереализирани продажби, не е ясно и дали наистина ще се стигне до прекратяване на всички такива сделки, както обеща земеделският министър Найденов.
Познати лица от миналото изплуват в една от големите продажби, одобрени в мандата на Найденов. М.г. земеделското министерство е одобрило заповед за продажба на „Карекс-2003“ за 63.5 дка в района на Трещеник за изграждане на лифт до връх Нехтеница и ски писта. Красимир Кръстев от борда на директорите на тази фирма е бил в управата на „Карекс Инженеринг“, която навремето получи от Столичната община поръчка да строи търговските обекти в част от ремонтираните подлези на София и се сочеше за близка до бившия шеф на Столичния общински съвет Антоан Николов. Другият член на управата на „Карекс 2003“ – Александър Аврамов, пък е бил съдружник в „Гломакс“. „Гломакс“ на свой ред е имала дял заедно с депутатката от ГЕРБ Стефани Михайлова във фирма „Директ Транспорт“, впоследствие преминала в собственост на бившия председател на СОС Андрей Иванов. Бившият изпълнителен директор на „Карекс-2003“ Мирослав Димитров дели място в управителния съвет на сдружение „Ски клуб Бояна“ със самия Антоан Николов. Преди време екоактивисти предупредиха, че границите по „Натура 2000“ за Рила буфер са недопустимо накъсани, като едно от тези места е именно в района на Трещеник, заради одобрения проект на „Карекс-2003“ за изграждане на лифт и ски писта.
Изцяло в рамките на мандата на Найденов са взети две решения за изключване на имоти по р. Благоевградска Бистрица в полза на едноименната фирма „Благоевградска Бистрица“ ООД. Двете парчета са малки – от по 977 и 750 кв.м, с цена по договор за продажба – 13 204 и 9511 лв. Решенията за изключване са съответно от 1 април и 7 март 2011 г., а заповедите за продажба са с една и съща дата – 29.06.2011 г. Не е ясно дали площта не е объркана в справката, защото цената за кв.м на втория имот е сметната на 1.91 лв., което предполага по-голям терен. По данни на екоорганизациите от 2010 г. в този район „Благоевградска Бистрица“ има 8 малки веца, строени в уж защитената местност по „Натура 2000“ Ниска Рила. 90% от дяловете във фирмата държи „Литекс Хидро“ от групата фирми около Гриша Ганчев.
Голям имот от горския фонд в рамките на мандата на ГЕРБ е получила и фирма „Алеко“ ЕООД. Както пръв съобщи offnews, фирмата е на Алеко Келешев, бивш съдружник в „Хидроенергетика – Родопи“, собственост на близкия до Цветелина Бориславова бизнесмен Светослав Божилов. Келешев на свой ред е собственик на мини ВЕЦ „Хладилника“, който бе санкциониран м.г. за ползване на река Малка Арда без разрешително.
Известно име седи и зад „Кунино Енерджи“ АД, което също се е добрало до заповед за продажба от земеделското министерство на 38 дка земи в община Роман. Дружеството се представлява от Александър Гебов, бивш изпълнителен директор на „Феста Холдинг“ на Петя Славова. Гебов бе изпълнителен директор и в „Академика Сий Палас“, свързвана с брата на Милен Велчев – Георги Велчев.
В мандата на ГЕРБ са взети всички решения и по преписката на „Валидекс“ ЕООД за продажба на 4.2 дка в района на Етрополе за изграждане на мини ВЕЦ. Фирмата се води на Валентина Иванова, но зад нея стои Димчо Иванов от Лопян. Иванов е съдружник на Мирослав Печев – вносителя на кафе „Лаваца“ и редовен тенис партньор на Йордан Лечков.
Любопитни са и терените, за които има издадени заповеди за изключване в рамките на мандата на Найденов, но още не се е стигнало до продажба. На 29 септември 2012 г. земеделското министерство е подписало заповед за изключване на 37.7 дка в района на Балчик в полза на „Лайтхаус голф ризорт“. Според информации в медиите инвеститори в „Лайтхаус Ризорт“ са българските строителни компании „Бараж и Ко“ ЕООД и „Балканстрой“ АД. „Балканстрой“ бе собственик на прочулия се по времето на тройната коалиция хотел „Катарино Спа“, като впоследствие го продаде на Цветелина Бориславова и Светослав Божилов.
В ОЧАКВАНЕ
Към момента чакащите заповед за продажба преписки за вече изключени имоти от горския фонд са 93. От обясненията на Найденов стана ясно, че има подадени стотици заявления за изключване от горски фонд, които още не са одобрени. Избирателен подход е имало и при предходното правителство, твърдят източници. Продължава да липсва яснота каква сума за вече платени такси за изключване от горски фонд от заявителите трябва да възстанови държавата, ако възнамерява да прекрати тези процедури.

Таня Петрова, в-к „Сега“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *