И тъщите на политиците под банков контрол

Докладват за преводи на пари от депутатските фирми

Банковите сметки на политиците и целите им семейства ще са под контрола на банкерите, научи „Стандарт“. Това изискване е залегнало в Трета директива на ЕС за мерките срещу изпирането на пари. Шефовете на трезорите ще докладват на Агенцията за финансово разузнаване за съмнителни преводи по сметките на всички близки роднини на политици. Това са родители, деца, съпруги и дори племенници. Тъщите и свекървите също ще бъдат следени от банките. Трезорите ще съобщават и за съмнителни преводи по сметките и на фирми, собственост на политици или в чието управление влизат депутати.

За да се приложат изискванията на директивата на ЕС, към Министерството на финансите е създадена междуведомствена работна група. В нея влизат хора от БНБ, Комисията за финансов надзор, Държавната комисия по хазарта, Министерството на правосъдието и МВР. Работната група ще излезе с конкретни предложения за промени в законите и наредбите.

Според директивата на ЕС политиците ще трябва да искат разрешение от директор на банката, за да си открият сметка. Банките ще следят всички постъпващи и излизащи от сметката пари и при съмнителни операции ще докладват на АФР. Това ще важи не само за хората в националната власт. Наблюдение ще има и над лица, които заемат определени позиции в международни организации.

Стефан Кючуков

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *