И Хърватия заинтересована от Южен поток

Хърватия е заинтересована газопроводът Южен поток да преминава и през нейна територия, заяви хърватският премиер Ядранка Косор в разговор с руския си колега Владимир Путин, предаде хърватската агенция Хина. Изключително съм доволна от срещата с премиера Путин, с който разговаряхме по много теми, сред които и за Южен поток. Предадох му нашето предложение и интерес газопроводът да преминава и през Хърватия, каза след срещата с Путин Ядранка Косор. Путин отбеляза, че между двете страни съществува много добро икономическо сътрудничество и стокооборотът между тях нараства. Той предложи икономическото сътрудничество да бъде запълнено с ново съдържание и нови проекти, предаде агенция ИТАР-ТАСС. Ядранка Косор допълни, че това е първата й среща с руския премиер и изрази надежда, че тези срещи ще бъдат повече. Путин покани Косор да посети Русия.
Междувременно, стана ясно, че газопроводът вероятно ще премине през териториалните води на Турция, заобикаляйки Румъния, заяви в интервю за румънския информационен сайт говорителят на Газпром Сергей Куприанов. На въпроса дали Румъния ще бъде поканена в близко бъдеще да се присъедини към проекта Южен поток, след като вече беше поискана техническа помощ от нея, Куприанов заяви, че участието в проекта зависи в голяма степен от желанията, изразени от румънска страна.
Миналата година представители на Газпром се срещнаха с колеги от Ромагаз и Трансгаз. Представихме краткосрочен план за действие и съставихме списък с данните, от които имаме нужда. Стана ясно обаче, че румънската страна има нужда от много време, за да подготви тези данни, обясни Куприанов.
Представителят на Газпром посочи също, че по отношение на трасето на Южен поток под Черно море се обсъждат няколко варианта, като газопроводът може да премине през икономическа зона на Русия, Украйна, Румъния и България или на Русия, Турция и България. Той заяви, че след наскоро сключеното вербално споразумение с Турция, се проучва основно възможността газопроводът да премине през турската икономическа зона в Черно море.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *