И Швейцария спря продажбите на ”Фолксваген”

Швейцария стана поредната държава, която спря продажбите на някои дизелови модели на „Фолксваген“, съобщи БНР.Временната мярка може да засегне 180 000 автомобила, които все още не са продадени или регистрирани в страната. Решението на швейцарските власти беше взето на фона на задълбочаващия се скандал с манипулираните данни за вредните емисии при дизеловите модели на „Фолксваген“.

По-рано новият главен изпълнителен директор на концерна Матиас Мюлер увери, че най-спешната му задача е да възстанови доверието в компанията: Да се действа внимателно е по-важно от това да се действа бързо. Наложително е подобно нещо да не се случва никога повече във „Фоклсваген“. Затова в групата ще приложим още по-строги критерии за съобразяване с правилата и управление. Това е моята цел, посочи Мюлер.

Общо от скандала са засегнати 11 млн. автомобила по целия свят, сред които и модели на дъщерните фирми „Ауди“, „Шкода“ и „Сеат“. Робърт Хей от консултантската компания „Бранд файнанс“ оценява ефекта от скандала така: Това предизвиква невероятни загуби.

Мащабът на скандала и това, че става въпрос за преднамерени действия, означава, че ще има много сериозно отражение върху марката „Фолксваген“. Нематериалните загуби, регистрирани досега, може да достигнат 10 млрд. долара.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *