И 65 приватизационни сделки ще пълнят хазната следващата година

Догодина кабинетът планира да завърши 65 приватизационни продажби, в това число 15 пакета от дружества с над 50 на сто държавно участие и 50 миноритарни пакета. Това съобщи заместник-министърът на финансите Ана Михайлова. Според нея основната част от постъпленията се очакват от приватизацията на „Булгартабак холдинг“ АД, „Топлофикация-София“ ЕАД, ВМЗ ЕАД, „Кинтекс“ ЕАД, „Слънчев бряг“ АД и др.
Обсъждат се и възможностите остатъчните дялове в шест електроразпределителни дружества да бъдат предложени на БФБ през първата половина на 2010 г., посочва още Михайлова. Според нея това ще привлече чуждестранния инвеститорски интерес и ще въздейства положително върху капиталовия пазар. От посочените от зам. финансовия министър държавни дружества само „Слънчев бряг“ АД може да се раздържави по общия закон.
Веднага след избора на консултант може да започне и продажбата на „Булгартабак холдинг“, макар че той е от компаниите със стратегическо значение за националната сигурност, казаха от Агенцията за приватизация (АП). За него има изготвена и приета от Народното събрание стратегия за приватизация. Бързи сделки за „Кинтекс“ ЕАД и ВМЗ ЕАД обаче не може да има, защото по закон те също са от значение за националната сигурност и за да бъдат раздържавени, също се изисква стратегия. За двете предприятия обаче засега няма подготвена такава.
В края на септември министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков пък заяви, че софийската топлофикация ще стане отново изцяло общинска собственост, което означава, че и приходите от нейното раздържавяване ще останат в общината.
В бюджета за 2009 г. са заложени приходи от приватизация от 225 млн. лв., а във финансовия разчет за догодина – 201.5 млн. Това означава, че от раздържавяването в хазната трябва да влязат за две години 426.5 млн. лв.
За първото полугодие на тази година от АП обаче отчитат едва 26 сделки за 17.6 млн. лв. Според Димитър Бъчваров, член на Надзорния съвет на АП, приватизацията на дружества като „Булгартабак“, „Кинтекс“, „Агенция дипломатически имоти в страната“ (АДИС) е изключително закъсняла. По негово мнение идеята всички приходи от раздържавяването да бъдат „обездвижени“ за поне 10 г. в Сребърния фонд не е особено добра в период на криза.
Той изрази опасения и относно пускането на остатъчните дялове от шест електроразпределителни дружества на БФБ. Според Бъчваров държавните дялове в тях са прекалено минимални и едва ли ще решат бюджетните проблеми на държавата. Той се обяви за промяна в т.нар забранителен списък, като смята, че в него трябва да влизат единствено дружествата, свързани с националната сигурност. В момента там има над 160 предприятия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *