Йелън: Икономиката на САЩ се съвзема след мудното първо тримесечие

Американската икономика се съвзема след мудното първо тримесечие, което означава, че Федералният резерв ще може да увеличи лихвените проценти още през тази година. Този коментар направи председателят на Федералният резерв Джанет Йелън в своята реч пред бизнеса в Провидънс, щата Роуд Айлънд, съобщи Reuters.

Нейното изказване беше направено на фона на растящите притеснения за поява на нестабилност на пазарите след като Фед започне да повишава процентите. Институцията се опитва да убеди скептичните инвеститори да приемат неизбежното – край на периода, продължаващ повече от 6 години, на основен лихвен процент около нулата.

Според Йелън слабите данни за развитието на икономиката на САЩ в началото на годината са в резултат от „статистически шум” и тя очаква укрепване в следващите месеци.

Председателят на централната банка на САЩ призна, че прогнозите за развитието на икономиката са несигурни на фона на ниската инфлация.

В същото време обаче тя посочи, че забавянето на повишаването на лихвите, докато заетостта и инфлацията достигнат целите на Фед, може да доведе до прегряване на икономиката на страната.

Ако икономиката продължи да се подобрява, по някое време на годината Фед ще започне да нормализира своята монетарна политика, отбеляза още Йелън пред търговската камара в Провидънс.

Reuters посочва, че още в свое изказване през март Йелън е коментирала, че Федералният резерев ще повиши лихвите още през 2015 година. Тогава обаче председателят на институцията изрази своите тревоги, че намаляващата инфлация или ръстът на заплатите може да забави плановете.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *