Йената и швейцарският франк на печалба заради конфликта в Ирак

Йената и швейцарският франк поскъпнаха в понеделник, като японската валута за кратно докосна 4- месечен връх спрямо еврото, след като инвеститорите потърсиха сигурност заради влошаването на конфликта в Ирак и газовия спор между Русия и Украйна.

Паундът поскъпна до над 1.70 долара за пръв път през последните пет години, след като инвеститорите отиграха възможността АЦБ да затегне паричната политика преди края на годината.

Доларът падна докато търговците чакаха нови улики относно момента, когато Фед ще започне да увеличава лихвените проценти и поради съмнения относно икономическото възстановяване.

Американската валута изгуби 0,23% до 101.88 йени, оставайки да се търгува в дъното на тазмесечния рейндж, докато еврото падна до 4- месечно дъно спрямо йената, преди да се възстанови до 138.30 към края на американската сесия.

През миналата седмица сунитските ислямистки бунтовници затвърдиха хватката си върху Северен Ирак в опит да отхвърлят шиитското правителство.

В понеделник Русия отряза доставките на газ за Украйна заради спор за неплатени сметки, което може да наруши доставките към останалата част от Европа.

Доларът и еврото бяха по- слаби и спрямо швейцарския франк, друга безопасна валута, като съответно се разменяха при цени от 0.8975 и 1.2179 франка.

Нарастващите цени на петрола може да възпрепятстват световния растеж и да откажат американските централни банкери от твърде ранното увеличаване на лихвените проценти.

Анализатори очакват политиците от Фед, които ще заседават във вторник и сряда, да посочат срок за повдигане на лихвите в рамките на една година. Доларът може да поевтинее, ако те сигнализират, че може и да изчакат по- дълго, преди да увеличат лихвените проценти.

Еврото поскъпна с 0,2% до 1.3576 долара, отдалечавайки се допълнително от 4- месечното дъно на 1.3503, достигнато по- рано този месец, след като от ЕЦБ намалиха лихвените проценти.

Паундът достигна връх на 1.7011, което е и най- високата му стойност от август 2009 насам, преди да се оттегли обратно до 1.6976 долара по време на американската търговия.

Коментарите от страна на председателя на АЦБ, Марк Карни, предизвикаха залози в полза на това, че централната банка може да затегне паричната си политика преди края на годината. Паундът поскъпна допълнително след забележките на Чарли Бен, който в неделя заяви, че би приветствал “нормализирането” на лихвените проценти от страна на АЦБ.

Еврото падна до 79.59 пенса, достигайки най- ниската си стойност от октомври 2012 до сега, преди да се отдръпне до 79.91.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *