Йотова: В Министерство на финансите са станали най-големите зулуми

Това каза пред БНР евродепутатът Илияна Йотова.
Пожелавам на Борисов скорошно оздравяване, дано не е тактическа маневра, за да не присъства на заседанието на КСНС. Но нека всеки да бъде здрав, добави Йотова. За вчерашното заседание на КСНС тя каза, че е очаквала повече информация за конкретните стъпки в следващите дни. „Независимо от протестите и действията на политиците има неща, които продължават да висят със страшна сила, това са сметките на хората. България затъва все повече не само в хаос, а и в нищета и бедност, от която много трудно ще намерим изхода. Вчера получихме в ЕП изследване от Евростат и то е ужасяващо. Статистиката сочи децата – 52% от децата под 18 г. в България са застрашени от бедност и социално включване, изпреварили сме дори страни като Румъния, Латвия, Унгария. Нашата позиция е изключително твърда от самото начало.
Дали 10 сек. ще го държи мандата Станишев, страхувам се, че няма да има и толкова. Нашата позиция е на хората, които не са си платили сметките, да не им се спира тока. Вчера сякаш президентът върна нещата по-скоро в НС, не знам за какво ще стигне времето на НС, вчера бях потресена и от обявения дневен ред на НС. Сякаш сме в друго спокойно време, в което нищо не се е случило“, коментира Йотова.
Плевнелиев иска утре като направи изявление пред нацията, да каже онова, което ще предприеме. Но усещам едно тупане на топката, едно умишлено забавяне. България има достатъчно отговорни хора, които биха се заели в тези два месеца в служебния кабинет, посочи Йотова. Тя каза и че очевидно ГЕРБ има нужда от време –“трябва да се изметат малко следите от кабинетите“. „Вчера получихме страшни неща, които се случват в МФ, не толкова рязането на документите, а чистката, която се извършва на ниво директори на отдели и направления. Очевидно Дянков иска да заличи и човешкия ресурс като следи, хората да не могат да разкажат онова, което се случва в тези дни.
Дянков открадна 2 млрд. лева от здравето на българите, докара маса болници до фалит и никой не можа да изтръгне от него отговорите къде са тези пари. Той беше пазен от Борисов не само с чадър, а и цяла палатка му беше хвърлена върху главата, та да не му се случи нещо, каза Йотова.
В МФ именно са станали най-големите зулуми. Дянков в началото се опита да каже, че имало много тайни, но нито едно обвинение, което отправи той към кабинета „Станишев“ не беше доказано, заяви Йотова.
Според нея, следващата „бомба“, която ще избухне, е Топлофикация. Йотова добави и че служебният кабинет максимално трябва да покаже колко пари има в държавата. „Страхуваме се, че в момента няма пари за нищо. Една част от резерва са неприкосновеният резерв на АЕЦ „Козлодуй“, малко европари. Не искам да всявам психоза, но искаме да видим гарантирани плащания, подчерта Йотова.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *