Кабелът срещу безжичните системи

Безжичната мода в комуникациите ще се пренесе скоро в захранването на компютрите и останалата електроника.
След пет години силовият кабел ще отпадне от конфигурацията на РС-то, прогнозира Ерик Гилър, директор на компанията WiTricity. Предаването на електроенергия по безжичен път на малки разстояния ще стане нещо обичайно, смята експертът, цитиран от dailytech.com, на който се позова technews.bg. Компанията на Гилър разработва технология за пренос на енергия посредством електромагнитно поле.
Източникът на захранване генерира електромагнитно поле, което се преобразува отново в електричество при приемника. Подобни системи ще навлязат масово в домовете на хората. Технологията ще се използва в компютри, телефони, плейъри и друга битова електроника. В следващата една година индустрията ще обърне подобаващо внимание на безжичното предаване на енергия, прогнозира директорът на WiTricity.
Освен компанията на Гилър, с подобни разработки се занимава не кой да е, а гигантът Intel – номер едно при процесорите.
Принципът на безжично предаване на енергия е открит още в края на 19 век от известния учен Никола Тесла. Индустрията ще трябва доста да се потруди обаче, докато пусне комерсиални продукти. Проблемът се състои в това, че безжичните системи за предаване на електроенергия са вредни зачовешкото здравеи изключително трудно ще бъдат одобрени от контролиращите органи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *