Кабинетът в оставка одобри пореден банков заем

Кабинетът, който е иначе в оставка, безспорно е активен само и единствено в едно – да трупа нови задължения на държавата и следващото правителство, а от друга страна да харчи като на световно, раздавайки на свои фирми и организации средства, чиято цел тъне в мъгла и в далечното бъдеще. Така отново правителството одобри споразумение за заем от 200 милиона лева между страната ни и Банката за развитие на Съвета на Европа. Със средствата ще се съфинансират проекти по оперативните програми „Региони в растеж“, „Развитие на човешките ресурси“ и „Наука и образование за интелигентен растеж“.
Както винаги, заемът се предоставя при много „благоприятни“ финансови условия, съобщават от правителствената пресслужба. Банката не начислява допълнителни такси и комисионни, а средствата ще се дават на траншове и по години до края на настоящия програмен период.

Практиката на държавните заеми, които правителствата теглят в последните години създават сериозен риск за публичните финанси. Причината е, че новите емисии са с кратък срок на обслужване и в 7 от следващите 12 години държавата ще има дългови плащания в размер над 1 милиард лева. Това пише сп. „Икономист“. Практиката показва, че в такъв случай най-често управляващите прибягват до рефинансиране чрез външни заеми, но има много сериозен риск те да се теглят при по-неизгодни условия. Управляващите заложиха рамка за 16 млрд. лв. заеми и за по-малко от две години 9 млрд. лв. вече са изтеглени. Наблюдава се парадокс, защото в същото време се казва, че държавата е събрала рекордно много пари, а  заради заема от 1 млрд. лв. на правителството на Пламен Орешарски имаше протести. „България е в безвремие, липса на движение напред. Все едно сме в блато, което засмуква всичко. Хората не усещат никаква посока и това е голям проблем“, казва по този повод бившият премиер Сергей Станишев. „Виждам много приказки за реформи, много малко реформи и още по-малко умни реформи“, оцени управлението той.

Дали главоболията от последните заеми и харчене ще се стоварят на главата на следващия кабинет, който реформаторите искат да направят с пмощта на ГЕРБ или пък на плещите на немощното служебно правителство, което ще прави избори и хич няма да му е до икономикаа и финанси, ще покажат следващите месеци…
Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *