Кабинетът даде ход на тол-системата за събиране на пътни такси

Това съобщи пресслужбата на кабинета.
Необходимостта от внедряване на тол-такси е продиктувана от политиката на Европейския съюз за събиране на такси за ползване на пътната инфраструктура, която определя този вид таксуване като най-справедливо и недискриминационно за потребителите.

Тол-системата е базирана на принципа „заплащане от ползвателя“ и възможностите да се приложи принципът „заплащане от замърсяващия околната среда“ чрез променливи такси, изтъкват още в съобщението си от пресцентъра на МС.
Изграждането и въвеждането в експлоатация на електронна система за събирането на такси за ползване на пътна инфраструктура на базата на изминато разстояние ще осигури платформа за по-широко прилагане на интелигентните транспортни системи. Очаква се то да допринесе за по-добро развитие на инфраструктурата, по-висока събираемост на такси и глоби и ефективно управление на трафика в страната.
Приходите от тол-таксите могат да се използват за покриване на разходите за експлоатация, поддръжка и развитие на инфраструктурата за разлика от възможността при базираните на ползване по време винетни такси, с които могат да се покриват само разходите за текущото поддържане. Винетните такси се разглеждат от ЕК като преходен инструмент.
В Закона за пътищата е регламентирано събирането на този тип такси, но поради липса на изградена система не се прилага в момента.
Правителството е възложила на министъра на регионалното развитие и благоустройството при осигурено финансиране да обяви процедура по реда на Закона за обществените поръчки за избор на консултант, който да извърши преглед и препоръча оптималната за България система за предоставяне на услугата.
Миналата година министърПлевнелиев прогнозира, че въвеждането на електронната винетка, каквато вече има в Румъния, ще може да бъде факт едва през 2014 г. Той бе категоричен, че въвеждането на новата система няма да процени цената на винетките. „Електронните тол-системи са много по-гъвкави. Те дават много по-голяма добавена стойност за държавите, има по-сериозен контрол и преди всичко помагат на хората. За тях няма да има разлика”, обясни тогава Плевнелиев, цитиран от Дарик радио.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *