Кабинетът залага на прекалено оптимистичен ръст за 2011 г.

От макрорамката за следващата година не става ясно от къде ще дойде този ръст на икономиката, смята Георги Прохазки, директор на Центъра за либерални стратегии
За 2011 г. правителството залага на прекалено оптимистични прогнози за ръст на БВП от 3.6%. Около тази теза се обединиха икономистите от Макро Уоч. От макрорамката за следващата година не става ясно от къде ще дойде този ръст на икономиката ни при условие, че инвестициите падат, а потреблението се свива, уточни Георги Прохаски, директор на Центъра за либерални стратегии.
Прекалено позитивните очаквания на кабинета могат да му изиграят лоша шега, предупреди икономистът от Индустри Уоч Лъчезар Богданов.  По думите му така управляващите влизат в спиралата на илюзиите, защото от една страна залагат по-висок БВП, а оттам по-големи приходи, които е ясно, че няма да се изпълнят. Затова е много по-добре бюджетът да се конструира на една по-консервативна основа, така че по-късно ако икономиката се представя по-добре повечето приходите могат да отидат във резерва, посъветва Богданов.

Само за три месеца от края на 2009 г. до март 2010 г. кабинетът на Борисов мина от едната крайност в другата. А именно от очакванията за балансиран бюджет до свръх дефицит от 3.9%, коментира Георги Ангелов, старши икономист от Отворено общество. Той обясни, че България е имала всички шансове да последва съдбата на Естония ако беше успяла да балансира бюджета за тази година (каквито бяха обещания на ГЕРБ) или да е с малък дефицит. Сега тръгваме по един грешен път, по който много страни от ЕС тръгнаха – да емитират дълг, за да финансират бюджетните си дефицити, предупреди Георги Ганев, програмен директор на Центъра за либерални стратегии. Има голяма вероятност правителството да не успее да пласира облигации на междинародните пзари (за финансирането на дефицита), както се записано в Бюджет 2010, уточни Богданов. Рисковата премия на страната рязко се е увеличила и ако се емитират облигации те ще са ма много високи лихвени нива.

Ганев допълни, че ако управляващите не направят всичко възможно да намалят дефицита през следващите години това така или иначе ще го изискат от Брюксел. И докато водещите икономики в Европа могат да си позлволят да имат по-големи дупки в бюджета без Евртокомисията да им размахва пръст. То за икономики като българската, която е малка и отворена е еалеч по-добре да се стреми да поддържа балансира бюджет – 0.5%, допълни още Ганев.
Според три годишната фискална рамка за следващите 2 години правителството отново залага на бюджетен дефицит. За 2011 г. е заложен 2.5% дефицит, за 2012 г. 1.5% и за 2013 г. – 1%. Така на практика целта на ГЕРБ да поддържа строга фискална дисциплина беше напълно изоставена. От отличникът на Европа с генерирани бюджетни излишъци през последните години България вече е сред двойкаджийте.
 

 
Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *