Кабинетът направи сефтето с 200 млн. лева заем

Кабинетът от предишния мандат на ГЕРБ остави на българските граждани 10 млрд. лева заем, сега се започна отново – вчера правителството реши да вземе първия си заем за този мандат от 200 милиона лева. Това заяви в декларация в Народното събрание председателят на ПГ на „БСП за България“ Корнелия Нинова.
Не само че плащате всичките им далавери с вашите пари, но ще плащате и дълговете, които ви остави предишният кабинет и с които започва този мандат, обърна се тя към българските граждани. Започна се с 200 млн., имат да взимат 6 млрд. по програма, която те са си гласували, вероятно към края на мандата им, когато и да е той, българските граждани ще дължат 16 млрд. лева заем, натрупани от правителството на Бойко Борисов, коментира Корнелия Нинова.
Тя отбеляза, че парите и за пенсии, и за санирането се взимат от джоба на българския данъкоплатец. „Не ги плащате вие, нито г-н Борисов си ги носи от Банкя, това са парите на българския народ“, обърна се Нинова към управляващите.
Лидерът на БСП коментира, че ГЕРБ и Обединените патриоти налагат странен стил от самото начало на този парламент. Във всяко свое изказване разделяте на две – в първата част намирате основание да нападнете БСП, да лепите етикети, неприемливи за съвременната демокрация, а във втората – да кажете „Елате заедно да работим за България“, обърна се тя към управляващите и им препоръча: „Да оправите това свое раздвоение.“
Нинова пожела на ГЕРБ и Обединените патриоти да достигнат резултатите на правителството през 2009 г. и като излишък, и като чуждестранни инвестиции. „И да спрете да лъжете българския народ, че когато социалистите управляват, държавата фалира“, добави Нинова. По думите й връщането на разговора за миналото показва идейно безсилие за бъдещето, в което БСП няма да участва.

Каква е динамиката на чуждестранните инвестиции през последните десет години? Най-високата инвестиционна активност е наблюдавана през 2007-2008 г. През 2008 г. инвестициите са на стойност от 24.0 млрд. лв. или 35% от БВП. Основната част от инвестициите в България са  в сгради и съоръжения. Те представляват около и над половината от всички инвестиции в страната. През 2015 г. тяхната стойност е с над 30% по-ниска от тази през 2008 и 2009 г. (в текущи цени). През 2006 г. жилищата представляват 41% от тези инвестиции, а през периода 2012-2015 г. делът им се колебае между 14 и 15%. Намалението на дела на жилищата през 2007 и 2008 г. се дължи на бурното нарастване на инвестициите в други сгради и съоръжения, които през тези две години удвояват размера си, докато през годините след 2010 г. това се дължи на резкия спад на строежа на жилища.
Инвестициите в продукти на интелектуалната собственост са между 3 и 7% от общите инвестиции през 2006-2015, но това е единствената група, която повишава стойността си след 2008 г. През 2015 г. са 76% от стойността им през 2008 г.(в текущи цени).

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *