Кабинетът подмени шапката на ББР

Кабинеът одобри /неизвестно по чие предложение/ промени в Закона за Българската банка за развитие (ББР). С тези изменения неочаквано министърът на икономиката бе „назначен“ за орган, който ще защитава правата на държавата в капитала на „Българската банка за развитие“ АД. Този факт съобщиха от правителствения пресцентър. По досега действащият закон принципал на банката бе министърът на финансите.

Мотивите за промяната не са изненада: така щяла да се „подобри координацията и ефективността по дефиниране и прилагане на държавните политики в подкрепа на малките и средните предприятия”, като ще има и „повишаване конкурентоспособността на българската икономика като цяло”. Тези квалификации звучат като откриване на топлата вода, тъй като подобни аргументи се изтъкваха още при образуването и преобразуването на банката.

Ако промените в закона минат през пленарната зала /а то на всички е пределно ясно, че ще стане/,  скандалната банка ще се превърне в едно от най-големите дружества в системата на икономическото министерство със своите активи за над 1,6 млрд. лв., от които – към октомври 2015 г. – над 700 млн. лв. собствен капитал.

Създадена през 1999 г. като Насърчителна банка, Българската банка за развитие имаше за цел да подпомага с изгодни кредити малкия и среден бизнес, което е записано и в устава. Като замисъл добре, но изпълнението повече от зле! В последно време тя непрекъснато тъне в скандали, например, че  70% от отпусканите кредити са отишли в 20 фирми. В крайна сметка кредитирането на малкия бизнес е символично и незначително. Енергията е похабена в „свирката“, а не за реални действия. В баланса има нездравословно увеличаване на концентрациите в кредитния портфейл. Кредити са отпускани предимно на големи корпорации. Тази банка стана донор на фирмите на Делян Пеевски, по-късно и на някои други приближени на управляващите, които късаха апетитните парчета от КТБ и им трябваше трезор или бърз кредит. Друг скандален факт излезе с офшорната афера „Панама“: оказа се, че изпълнителният директор на държавната Българска банка за развитие (ББР) Билян Балев /на снимката: вдясно/ е регистрирал офшорна фирма на Британските Вирджински острови, а със спестените пари човекът си купил луксозна яхта за 650 000 евро, която е „паркирана“ в престижно пристанище за морски бижута, а регистрацията на шефската фирма и в луксозен апартамент в Монако…  И някой орган в държавата да се заинтересова от този факт? Всичко мина и замина, подметено под килима, така че и под шапката на Лукарски мишките ще продължават да играят на свободата из банковите трезори, а котките мързеливо ще се обтягат доволни и преяли на високите си кресла във властта.

 

Милен АТАНАСОВ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *