Кадиев: Идеята за прехвърляне на част от фискалния резерв в банки е лоша

Идеята за преместването на фискалния резерв в частни банки е лоша и поражда много проблеми, смята общинският съветник и кандидат на БСП за кмет на София Георги Кадиев. Това се казва в негова позиция, разпространена до медиите, по повод коментираната от министъра на финансите Симеон Дянков възможност част от фискалния резерв в БНБ да бъде вложен в частни търговски банки.
Според Кадиев този резерв трябва да бъде по сметки на БНБ. Смисълът на фискалния резерв е да демонстрира стабилност; той е “бели пари за черни дни и поради това се държи под възглавницата, т.е. само в безрискови книжа или банкови сметки“, посочва Кадиев, цитиран от БТА.
Кадиев смята, че ще възникне въпросът в кои банки ще бъде преместен фискалният резерв и по какъв критерий са подбрани тези банки. Ще трябва да се отговори дали държавата по този начин прави косвен тип монетарна политика и дали това влиза в
противоречие с валутния борд, застрашен ли е той и до каква степен, коментира Кадиев. Той поставя и въпроса кой може да гарантира, че увеличената ликвидност на търговските банки няма да доведе до рязко увеличение на необслужвани или лоши кредити, както и до натиск върху цялата банкова система.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *