Каква ще е цената за седмица „ол инклузив“ по Българското Черноморие

Между 700 и 4000 лева излиза през това лято едноседмична ваканция за двама на база „ол инклузив“ в хотел по Българското Черноморие. Това сочи справка сред офертите на местата за настаняване, сайтове на туроператори и платформи за онлайн пазаруване. Цените са близки до миналогодишните, като средното увеличение е с 10-15%.

На Първа Линия в Слънчев Бряг - Хотел Чайка Бийч, Ол Инклузив, Басейн с Чадър и Шезлонг /03.07.2022 г. - 27.08.2022 г. / — Izgodni.bg

Повечето хотели всъщност не са повишили цените, а просто не предлагат големи отстъпки за ранни записвания. Причината за задържане цената на офертите, въпреки 4-кратното увеличение на енергоносителите, които са близо 70% от разходите на хотелите, е голямата конкуренция, както между българските места за настаняване, така и съседните Турция и Гърция, пише вестник „Труд“.

Цените на морските хотели зависят най-вече от периода на престоя. Най-евтини са предложенията за юни и септември. За тези месеци „ол инклузив“ пакет в 4-звезден хотел е около 45-50 лева на ден, като освен нощувки, храна и напитки, често включва и шезлонги край басейна или морето. Най-скъпо излизат луксозни 5-звездни хотели по родното Черноморие на първа линия, които залагат на скъпи хранителни продукти, перфектно обслужване и включени плажни принадлежности. При тях цената в пиковия сезон е над 200 лв. на човек на ден.

Според министъра на туризма Христо Проданов броят на туристите тази година ще нарасне. По думите му се очакват между 5,5 и 6 млн. туристи, информира expert.bg.

Ол инклузив по българското черноморие или как отпускарите ядат храна втора употреба - За Перник - zaPernik.com

Хотелиерите обаче са по-песимистични. Атанас Карагеоргиев от Съюза на хотелиерите – Златни пясъци заяви, че сезонът е вървял добре до февруари, преди началото на войната и голямото поскъпване на газа и тока. „Трудно е да се прогнозира, тъй като тенденцията през последните години е записванията да стават в последния момент, между седмица и 10 дни по-рано. Затова и самите ние нямаме идея какъв ще е сезонът“, посочи Карагеоргиев и добави, че хотелиерите не мислят за печалба, а за оцеляване.

Една част от местата за настаняване и това лято ще останат затворени за туристи, а други ще сменят собственика си, споделиха от сектора.

„Близо 35% от предварително заявените чартърни полети за летище Варна от германски и международни туроператори са отменени“, споделя Кирил Кирилов, директор на „Златни пясъци“ АД.

По думите на туристическия министър Христо Проданов се очаква ръст на туристи от Полша, Унгария, Сърбия, както и Великобритания, като добави, че и записванията от Румъния се движат добре. Според него концесионерите са видели, че по-ниските цени на плажните чадъри и шезлонги са довели и до по-голям интерес и приходи и би било по-изгодно да ги предлагат по-евтино. И призова стопаните на плажовете да го направят, като допълни че българите харесват родното Черноморие и ще продължат да го посещават.

Що се отнася до украинските бежанци, настанени във ведомствени бази, Христо Проданов посочи, че трябва в най-кратки срокове да се интегрират, да започнат да работят и да освободят базите, за да може от средата на юли и през август държавните служители с карти за почивка да почиват там.

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *