Какви програми предлагат за работа на хората над 50-години

 

Божидар Михайлов, директор на Агенцията по заетостта във Варна: По схема „Обучение и заетост“ към момента за Варна само работят 88 души. Младежите са по-малко. Там само с 4 успяхме да сключим договори.

Един от недостатъците на програмата е, че не наема младежи с увреждания, докато са студенти. Освен това, процедурите за работодателите са административно утежнени и има повече наказателни клаузи отколкото поощрения. Няма и разнообразие на работните места.

Пламена Янкова: Хората с увреждания не искат само да работят на компютър да кажем. Имат и други възможности, и други умения, а само се предлага един аспект, един тип работа и това също ограничава интереса на хората с увреждания.

Хората с увреждания настояват да се въведе посредничеството между отделните групи в програмата.

Резултат с изображение за „социална политика“

Това каза министърът на труда и социалната политика Деница Сачева в онлайн форум на тема „Активен живот на възрастните хора – да продължим заедно“, съобщиха от пресцентъра на МТСП.

С нов проект на Агенцията по заетостта ще запази още 22 000 работни места

 Тя представи програмите и мерките за създаване на работни места за тази възрастова категория, финансирани от държавния бюджет. „По Националната програма „Помощ за пенсиониране“ се осигурява заетост на пълно или непълно работно време за срок не по-малко от 3 месеца и не повече от 24 месеца на безработни лица над 58 г., регистрирани в бюрата по труда, което подобрява възможностите на лицата да придобият право на пенсия“, обясни министър Сачева.

По-възрастните безработни могат да се включват и програмите за обучение и заетост на продължително безработни лица и за заетост и обучение на хора с трайни увреждания, регионалните програми за заетост.

 

istock
istock

Министър Сачева добави, че един от дългосрочните приоритети на социалното ведомство е реформата за повишаване на качеството на грижата за възрастните хора и създаването на социални услуги от семеен тип. В тази връзка се предвиждат инвестиции за  1, 530 млрд. лв. за деинституционализация, развитие на добри и качествени услуги за дългосрочна грижа, както и за цифрова трансформация на предоставяните услуги на пазара на труда и социалното включване.

Нов проект на Агенцията по заетостта ще осигури заетост на 70 000 безработни : skandal.bg

Заместник-министър Султанка Петрова подчерта, че целенасочени усилия се полагат и за насърчаване на ученето през целия живот за усвояване на необходимите знания, умения и компетентности с цел адаптиране към бързо променящия се пазар на труда. „Агенцията по заетостта предоставя и стимули за работодатели, които осигуряват заетост на по-възрастните и подкрепа за прехода към пенсиониране“, допълни тя.

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *