Какво движи потреблението

Разходите по барове и търсенето на нови зимни дрехи са сред основните фактори, които водят до стабилно покачване на потребителските разходи през последните месеци в Европа. Според проучване на Barclaycard харчовете по тези направления са нараснали с 5.5% на годишна база през октомври, което е най-силният ръст от 2011 година насам.

В доклада се казва, че повечето пръснати пари не означават непременно повече покупки, а по-скоро отразяват повишението в цените на някои стоки и услуги. Инфлацията също е фактор, който се взема предвид при отчитането на потреблението.

Да видим какво се случва във Великобритания – на фона на предупрежденията, че по-слабият паунд ще причини стагнация, 1655 човека са заявили в специална анкета, че има рязък спад на потребителското доверие, пише manifesto.bg. Само една трета от хората споделят, че се чувстват уверени в икономиката на Великобритания, като в сравнение със септември 2016 г. половината хора не са променили мнението си.

Коктейлът от бавен икономически растеж за повечето европейски развити икономики и повишаване на инфлацията се очаква да ерозира доходите на домакинствата, а централната банка на Англия предопреди хората да се подготвят за още по-високи цени.

Друг фактор, който напоследък влияе върху потребителските разходи са кината и оказва се, че те са един от основните двигатели в покачване на харчовете, като за последната година поставя рекорд от 20.9%. За сравнение разходите в баровете и заведенията за хранене са скочили съответно с по 12.5% и 12.2 на сто.

Във Великобритания например има и друга положителна тенденция все повече чуждестранните купувачи влияят върху продажбите на дребно, тъй като те пътуват до Обединеното Кралство специално, за да се възползват от слабия паунд и да си купят по луксозни стоки на по-ниски цени.

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *