Какво е холакрация и как работи

Коронавирусът подложи на изпитание всяка сфера на живота ни – от личните контакти до градоустройството и архитектурата. Какъв ще бъде утрешният ден, питаме се всички и се опитваме да отгатнем формата на бъдещето. Която най-вероятно ще е кръгова.

Британският правителствен комуникационен център, наречен „поничката“
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Но какво все пак е холакрация?

Според запознатите най-горещата идея в областта на управлението на хора и капитали, представляваща качествено нов модел на организация, информира bnr.bg.

Повечето предприемачи не се замислят особено над структурата на компаниите си, те адаптират някой от съществуващите модели и го прилагат. Тони Шей обаче, 39-годишен милионер и шеф на Zappos, вижда пропуските на подобно решение и решава да приложи нова форма, при която йерархията е изместена от качествено нов тип управление, което се осъществява отдолу нагоре.

Китайската държавна телевизия, проектирана от Рем Колхаас

Китайската държавна телевизия, проектирана от Рем Колхаас

 

Когато един град удвои размерите си, нивата на иновации и продуктивност на глава от населението се покачват с 15%. Но когато една компания стане по-голяма, иновациите и продуктивността на глава служител обикновено спадат. Ние се опитваме да открием начин, чрез който Zappos да прилича повече на град и по-малко на бюрократична корпорация.

В един град хората и фирмите се самоорганизират. Опитваме се да сторим същото, като превключваме от нормална йерархична структура към система, наречена холакрация, която позволява на служителите да действат по-скоро като предприемачи и сами да насочват работата си, вместо да са на подчинение на мениджър, който да им казва какво да правят.“ – обяснява Шей.

Сградата на Епъл в Калифорния

Сградата на Епъл в Калифорния

Компанията, която бе купена от „Амазон“ за 1,2 млрд. долара през 2017 г., е образец на тренди стратъп копания, там говорят за служителите си като за „общност“ и „семейство“  и кръгообразният им кампус прилича на работна диаграма, увеличени до размерите на сграда.

Холандският архитект Рем Колхаас беше един от първите, който приложи новата кръгообразна логика, при проектирането на Китайската държавна телевизия. Вместо небостъргач, Колхаас уви сградата, срещайки началото и края ѝ в гигантска примка, в името на оперативната ефективност.

Корпорацията“ Епъл“ не бърза да прегръща безкритично концепциите на холакрацията, но сградата им, проектирана от Норман Фостър, също е кръг, четириетажен, минималистичен и издържат в хладно пестеливата естетика на останалите продукти на компанията.

„Концепцията на сградата е съдействие и флуидност. Искаме сградата да се обхожда лесно, затова накрая се спряхме на кръга“,  обяснява изпълнителният директор Тим Кук.

Британският правителствен комуникационен център също се впусна във флирт с холакрацията и сега бивши хакери и правителствени костюмари въртят кръгчета из коридорите на сградата, наречена на галено „поничката“.

БНР - Българско национално радио - Home | Facebook
Това не е толкова странно, големите организации бързо възприемат хакерски техники и като „хакатоните“, където служителите са поканени да бъдат игриви, креативни и дори подривни.“

Днес търговските организации и хакерските групи разработват смесица от „отгоре надолу“ и „отдолу нагоре“ техники: напрежение, подхранвано, за да насърчава ефективността, а също така да се съжителства с бъркотията, която явно ще ни съпътства в бъдеще.

Архитектурата винаги е отразявала структурата на властта, а властта все повече залага на кръга.

Интересно е да се отбележи, че кръговите постройки в античността, като стадионите, са служили на спектакъла и зрелището. Или малко по-зловещо – затворите, където килиите са разположени кръгово, за да имат надзирателите постоянен контрол и да няма къде да се скриеш.

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *