Какво пазаруваме онлайн най-често

Онлайн пазаруването в България нараства с бързи темпове, като дрехите, обувките и спортните артикули са стоките, които българските потребители най-често купуват по интернет.

Това става ясно от решение на Комисия за защита на конкуренцията за извръшване на секторен анализ на пазара на електронна търговия, публикувано на сайта на регулатора. Годишният ръст на онлайн пазаруването за последните пет години възлиза между 21% и 35%, като през настоящата 2021 година се очаква нов скок от 30% на годишна база. Растежът може да се обясни, както с широкото пазарно приложение на новите технологии, така и с технологичното ограмотяване на все повече хора, информира actualno.com.

Не на последно място, съществено влияние върху този процес оказва и продължаващата извънредна епидемиологична обстановка в страната през последните две години. Според КЗК, извършването на секторен анализ е наложително, тъй като електронната търговия заема все по-голямо пространство на българския пазар, което налага по-задълбочено проучване на конкурентната среда в тази сфера.

През последните години все повече хора и нас пазаруват онлайн. През 2020 г., 30.9% от лицата на възраст 16-74 години са купували стоки и услуги по интернет за лични цели, което е с 9.2 процентни пункта повече в сравнение с 2019 г., когато процентът е 21.7%. За сравнение, през 2016 г. едва 16.6% от лицата на възраст 16-74 години са поръчвали стоки и услуги по интернет за лични цели, пише в решението. Очакванията са възходящата тенденция да се запази.

Пазаруване онлайн - за какво да внимаваме - Пазаруване - www.pariteni.bg

Какво пазаруваме онлайн През 2019 г. относителният дял купувачи, поръчвали дрехи и спортни стоки, е 76.4% от всички онлайн купувачи, кaто за периода от 2016 г. до 2019 г., поръчваните дрехи и спортни стоки са били винаги над 70%, става ясно от документа. Друга категория с най-много поръчки са стоките за дома (мебели, играчки и др.) – 35.3%. На следващо място 20.7% от купувачите са закупували хотелски резервации и туристически пакети, 16.9% са поръчвали онлайн храна, напитки и стоки за ежедневна употреба, 14.9% – електронно оборудване, 14.5% – онлайн билети за различни събития, и др. За периода от 2016 г. до 2019 г. значително увеличение има при процента на поръчвани стоки за дома, а именно нарастват поръчките с 11.1 процентни пункта.

През 2020 г. данните за вида на поръчваните стоки и услуги показват, че отново най-висок относителен дял от 75.3% са купувачите, пазарували онлайн дрехи, обувки и аксесоари, 31% – мебели и стоки за дома, 26.3% са закупували спортни стоки, 21.1% са закупували услуги по настанявания, 20.8% – козметика, продукти за красота и здраве и други, става ясно от документа.

                  financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *