Какво показаха тестовете на банките в ЕС

Проведените стрес тестове в 51 големи европейски банки показват, че финансовите институции се намират на „много добро“ общо ниво. Това заяви пред БНР бившият заместник-министър на финансите Любомир Дацов. Резултатите за България ще бъдат официално оповестени на 13 август, но вече има информации, че системата ни е стабилна.

Проведените стрес тестове в 51 големи европейски банки показват, че финансовите институции се намират на „много добро“ общо ниво. Това заяви пред БНР бившият заместник-министър на финансите Любомир Дацов. Резултатите за България ще бъдат официално оповестени на 13 август, но вече има информации, че системата ни е стабилна информира economic.bg.

Нашите показатели умишлено бяха завишени спрямо тези, които са били приложени за тези 51 банки, което е повод за много по-голямо доверие в нашата банкова система“, обясни финансистът.

„Ако средното ниво на капитала, което е гаранция за стабилността в тези 51 банки е 13,2% , то при нас е близо 18%, което е с над 1/3 над това, което е средното за Европа. Нашата банкова система като цяло е една презапасена. От гледна точка на показателите e една доста сигурна система“, посочи финансистът.

Стабилността на сектора се потвърждава от данните на БНБ – за първите 6 месеца на 2016 г. 27-те банки са спечелили рекордните 773 милиона лева. Депозитите на българите растат, отпушило се е кредитирането.

 

Милен Делев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *