Какво спира шистовата революция

Пътят към енергийната независимост на САЩ, станал възможен благодарение на бума на добива от шистови залежи ще бъде много по-труден, отколкото изглеждаше доскоро.

Какво спира шистовата революция? Според Bloomberg основните пречки са високата цена на добива и бързото изчерпване на сондажите.

Производителите харчат по 1.50 долара за добиването на петрол за 1 долар. А продукцията от шистовите сондажи намалява много по-бързо от тази на конвенционалните. За поддържане на добив от 1 млн. барела на ден в Северна Дакота са необходими 2500 шистови сондажа годишно. В същото време в Ирак за целта трябват само 60 обикновени сондажа, показват данните на Международна агенция по енергетика.

А разходите растат постоянно. Постигането на американската енергийна самодостатъчност зависи от лесни кредити и петролните цени достатъчно високи, за да покрият стойността на добива. Дори и със суров петрол над 100 долара за барел, шистовите производители харчат пари по-бързо, отколкото ги получават. На практика петролната индустрия на САЩ трябва да спринтира просто, за да запази позицията си.

Добивните компании вероятно ще похарчат 2 800 милиарда долара до 2035 г., въпреки че производството ще достигне своя връх едно десетилетие по-рано, по данни на Международната агенция за енергетика.

Инвеститорите се надяват непрекъснатите технологични достижения да доведат до нов спад на производствените цени и увеличаване на добивите в обозримо бъдеще.

САЩ вече произвеждат 86% от необходимите им енергийни суровини и планират да обявят пълна енергийна независимост през 2020 г. Конгресът се подготвя да разреши свободния износ на суров петрол за първи път от 1970 г. насам

Производството на петрол в САЩ ще бъде средно 9.2 милиона барела на ден през 2015 г. спрямо 7.4 милиона барела на ден през 2013 г.

Но добивът от шистови кладенци пада с 60 до 70% през първата година, спрямо понижение с 55% за две години при обикновените сондажи. Това принуждава компаниите постоянно да пробиват нови петролни кладенци, за да компенсират загубата на производителност.

Нещо повече, продължително поевтиняване на цената на петрола под 85 долара за барел, ще доведе до масови фалити.

Дори и при цени над 100 долара за барел, американските независими производители ще похарчат 1.50 долара през тази година за всеки долар, който получат от продажбата на нефт и газ, като междувременно ще натрупат два пъти по-голям дълг от печалбата си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *