Какво трябва да знаем, ако ще работим с азиатски бизнесмени

Искате да стъпите на азиатски пазар или да привлечете партньор от там? Научете местната бизнес култура! Друг вариант за пробив там нямате, пише Fortune, като разглежда практиките в Китай, Япония и Южна Корея.

Китай

Частните фирми в Китай държат акционерите им да знаят, че притежават нещо стойностно. Целта на сектора е да генерира финансова стабилност не просто за служителите си, а за семействата им.

По-голямата част от класата на милионерите в Китай идва от доходоносни семейни бизнес компании и това обяснява защо идеята да изстискаш всичко възможно от работниците така, че в крайна сметка да се облагодетелства собственика на компанията, не се радва на почит сред китайския бизнес.

Изпълнителните директори на държавно-контролирани компании, каквито има доста в Китай, спазват техни собствени правила. Тези компании изпълняват стратегически важни задачи за икономиката на страната и това е причината техните ръководители да виждат ролята си като национално значима.

Международните компании, които опитват да работят на пазара в Китай, трябва да са подготвени за още една особеност на стартиращия бизнес там – може и да не произвеждате качествена стока, но ще се радвате на държавна подкрепа по всички параграфи.

Япония

По подобие на Китай, фирмите се стремят да максимизират ползите за своите акционери, но силен акцент се поставя върху грижата за работниците. Това обикновено е основен проблем за чуждестранните компании, които се опитват да работят в Япония.

Трудовите закони, които гарантират правата на работниците, са доста различни от тези, които действат на запад. Обикновено служителите не треперят за работните си места, защото се чувстват защитени. Получават възнаграждения, които им гарантират достоен живот. Голям позор за шефовете на компании са случаи на масови напускания на персонал.

В много случаи ако искате да купите бизнес в Япония, като клауза в договора ви ще се изисква да запазите работниците по местата им.

Компаниите гледат на себе си като служещи на обществото. В Япония, преди да стартират поредния си проект, бизнесмените се питат – дали обществото би одобрило съществуването на моята компания?

Южна Корея

Бизнес културата в тази държава се доближава повече до Европа, отколкото до Китай и Япония. Тук водещ показател за ефективността на един бизнес е ръста на печалбата.

Работническите профсъюзи обаче се славят като едни от най-свирепите в Азия. Когато синдикатите обявят стачка, това е почти равно на война.

Според изследване, представено на Световния икономически форум през 2009 година, проблемите при наемане и уволняване на служители са една от причината за драматичния спад на конкурентоспособността на южнокорейския бизнес.

Fortune
Финанси

tmp = Get_Cookie(„article_fontsize“);
if(tmp != null && tmp > 9) {
document.getElementById(„contenttext“).style.fontSize = tmp + „px“;
document.getElementById(„contenttext“).style.lineHeight = (parseInt(tmp) + 4) + „px“;
}

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *