Какво търсят руснаците в България

Руснаците, накупили жилища в България, са поне 300 000, а парите, които са вложили, са към 18 милиарда евро. При това интересът ни най-малко не спада, а ефектът за българската икономика е благоприятен, казват експертите.

Закупените в България жилища от руски физически лица превишават десет пъти като стойност официално признатите капиталовложения на руски компании в българската икономика. И така по обща сума на направените инвестиции Русия изпреварва със солидна разлика всички задгранични играчи в българската икономика. Интересът на преобладаващата част от руснаците към придобиване на имот е съсредоточен предимно в черноморските градове и туристическите комплекси. През последните години расте и интересът към зимните курорти и селските имоти, отчитат българските брокерски фирми.

Плюсовете на България

Експертът Себастиян Петров от агенция „BgLife“ е категоричен, че основните причини за високия интерес към българските имоти са относителната близост до Русия и сравнително ниските цени. Имотите в България са поне 2-3 пъти по-евтини, отколкото в Турция, Гърция или Хърватия. Голямо предимство е и възможността да се купува в брой, вместо чрез обичайната за Европа банкова транзакция. Това е особено голям плюс за държавните служители в Русия, на които им е забранено със закон да придобиват недвижимости извън границите на страната.

„Броят на сделките с руснаци са поне 700 000 или с 200 000 повече от официално обявените. Една от причините за разминаването е, че някои руски чиновници купуват по 3-4 апартамента, които приписват на свои роднини, за да избегнат санкциите на руския закон. При нас подобна сложна транзакция обаче се води като една-единствена сделка“, споделя Себастиян Петров, който подчертава и, че в имотните инвестиции на руснаците в България няма нищо лошо.

„Известна част от влаганите пари несъмнено идват от укриването на данъци или от други престъпления. През 2010 г. туристически комплекс в град Бяла на съпругата на бившия московски кмет Лужков /обвинен за огромни присвоявания, корупция и далавери с обществени средства – б.а./ дори спечели архитектурен конкурс. Явно в подобни случаи не се подават декларации за произхода на средствата, но като цяло ефектите от търговията с недвижимости са благоприятни за българската икономика, особено след оттеглянето на инвеститорите от Великобритания и Ирландия „, резюмира икономистът Красен Станчев.

Когато имиджът е добър

Според експерта по недвижимостите Себастиян Петров, средният бюджет на руските мераклии за втори дом в България е между 45 000 и 60 000 евро, като предпочитанията са към затворени комплекси с добра инфраструктура. „Руските ни клиенти не са така претенциозни или глезени – като англичаните например. Плашат се от непознати дилъри на имоти, за които нямат препоръки. Презстрояването на Черноморието ги отблъсква, но пък споделят, че в България се чувстват по-свободни, отколкото в Русия“, споделя впечатленията си Петров.

Надежда Б. от Санкт Петербург, например, от години живее в България и помага на своите сънародници да си намерят жилища изгодно. „Сред тях има доста артисти, художници и въобще хора със свободни професии. Идват в достъпната за портфейлите им и много ценена като природа и климат България, за да летуват заедно и да оставят зад гърба си поне за малко притесненията в родината. Сред обикновените хора в Русия България има имидж на приятелска и близка до тях страна“, изтъква Надежда. Думите ѝ се потвърждават от скорошен социологически сондаж в Русия, според който България се нарежда на осмо място по степен на предпочитания от страна на руснаците – така изпреварва дори Сърбия и традиционно предпочитаните дестинации като Германия или Турция.

Търсят се села без цигани

Любопитен източник на информация за България през погледа на чужденците са сайтовете, в които пишат руски граждани, собственици или кандидати за придобиване на недвижим имот в България. От бележките им става ясно, че интересът постепенно се измества от шумното и бетонирано Черноморие към зимните и балнеоложките курорти , а и към селата. Освен любимата гледка на планина с езеро, руските потребители търсят инфраструктура и транспорт, който да не спира през зимата заради непочистените пътища.

„Моите съграждани по Черноморието все повече търсят села с обработваема земя, която засега обаче нямат възможност директно да закупят и придобиването и става чрез адвокатски хватки“, споделя Надежда Б. „В крайна сметка от покупките на недвижими имоти в България имат полза не само руснаците, а и самата Русия. Защото ако се твърди, че част от парите за ваканционни домове и комплекси идват от незаконни източници, по-добре е те да бъдат влагани в имоти и да създават някаква допълнителна заетост в България, вместо да бъдат реинвестирани в руската престъпност“, заключава икономистът Красен Станчев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *