Какво ще предложи мобилният свят през 2016 г.?

Достигнахме ли пика на мобилните технологии? Точката, в която пазарът на смартфони вече е “зрял” и вече няма накъде да се развива и да увеличава продажбите си. На фона на случилото се на Mobile World Congress в Барселона отговорът е “Не”, пише в свой анализ в списанието на конгреса Крис Бърги, вицепрезидент и генерален мениджър на SanDisk Corporation, отговарящ за мобилните и свързаните решения на компанията.

По думите му мобилната индустрия дори не е близо до този момент. Темпът на иновации и търсенето от страна на потребителите за по-добри устройства и нови преживявания означава, че мобилният свят остава основен двигател на технологиите като цяло. Да не забравяме, че камерата на телефона беше под въпрос преди 15 години. Сега повече от 1 трлн. дигитални снимки биват засемани годишно. Ето и какво друго да очакваме от 2016 г. според Бърги.

Мегателефон

През 2015 г. типичният премиум смартфон разполагаше с 38,9 GB пространство за съхранение на данни. До 2018 г. обичайният капацитет на тези устройства ще се увеличи близо двойно до 77,2 GB според SanDisk Market Intelligence. Междувременно средната памет на средния клас устройства ще нарасне от 12,1 GB през 2014 г. до 24,6 GB до 2018 г. Защо? Телефоните стават основни устройства за потребителите. Те вече се конкурират дори с компютрите. Високият клас iPhone вече има капацитет от 128 GB, колкото и MacBook Air.

Нуждата от скорост

Отвъд това производителите и потребителите ще започнат да се фокусират повече върху скоростта. При бързото съхранение на данни можете да запазвате 10 до 15% повече изображения или да получите по-добри резултати при видео с висока резолюция. Освен това ще се радваме и на по-голяма скорост на четене/писане и трансфер на карти памет и мобилна памет.

Новата реалност

Виртуалната реалност, 3D фотографията и 4K Ultra HD ще променят фундаментално как създаваме и потребяваме съдържание. Почти всеки, който е тествал виртуалната реалност, е впечатлен. А по-голяма част от хората тепърва ще опитат всичко това благодарение на смартфоните си или чрез системи, които разчитат на смартфони. Идеята, че визуалната технология преминава първо през телевизора, е в миналото. Вграждането ѝ в други устройства ще изисква промяна в самата инфраструктура на джаджите. Процесорите и паметта ще работят с далече по-бърз темп. Какъв ще е смисълът от създаването HD телефон, когато видеото насича? Много 3D снимки се нуждаят от наслагването на множество снимки и 3D модели, за да се създаде едно цялостно изображение.

Индустрията се обръща към слона в стаята: Мрежите

Световният интернет трафик ще нарасне тройно през следващите пет години, сочат някои прогнози. Потребителите ще започнат да свалят филми с висока резолюция, които могат да достигат 80 GB. Нуждаем се от много по-бързи мрежи, както и от технологии, които да могат да намаляват трафика на данни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *