Какво ще се случи с кредитите след приемане на еврото

Влизането в еврозоната ще ни даде предимството да имаме пряк и по-добър достъп до ресурс от Европейската централна банка. В дългосрочен план това най-малкото ни гарантира, че лихвите ще се запазят добри, ниски и близки до средноевропейските. Това заяви Тихомир Тошев, кредитен консултант пред БНР.

istock
istockТой допълни, че не очаква да има някакво сериозно отражение върху ипотечните кредити, тъй като сега ние имаме възможността заради ситуацията на нашия пазар да имаме едни от най-ниските лихви в региона – Румъния, Сърбия, Гърция, Турция, Северна Македония, информира pariteni.bg.Засега на българския пазар няма такава индикация, че лихвите ще тръгнат нагоре. Депозитите нарастват – вече са над 65 млрд. лв. – в същото време раздадените ипотечни кредити са под 13 млрд. лв., потребителските кредити също са под 13 млрд. лв. Т.е. имаме свъхликвидност в банковата система, доста конкурентна среда и аз лично не очаквам през следващата година движение на лихвите в посока нагоре.Естествено, те невинаги ще останат толкова ниски. Лихвите по депозитите невинаги ще стоят нула. Напоследък се говори и че ще трябва да плащаме такси, ако държим по-големи суми като депозити, каза още Тошев.
По думите му в сегашната пазарна ситуация, с голямата ликвидност, с голямото търсене и конкурентност между банките лихвите ще останат такива и през следващата година. Не виждам нищо обезпокоително в пазарната ситуация. Засега пазарът е изключително стабилен. Виждаме в един наистина много активен, доста горещ пазар на имоти, и търсене на ипотечно кредитиране, но все още това не изглежда като балонно търсене и не е притеснително, каза експертът.

istock
istock

Според икономиста проф. Красимир Петров жилищният пазар не сега, а от последните 3 години е балон. Нашият пазар е на нива осезаемо по-високи от пика на предходния балон от 2008 г. Няма как експерти да твърдят, че един ръст на жилищата от 25 до трийсет и няколко процента годишно не е балон. Няма как да противоречат, че това не е пренагряване на пазара, посочи Петров.

Ще се вдигнат ли цените, като приемем еврото

Второто, на което обръщам внимание, е, че това, че ние не очакваме лихвите да се качат догодина, не означава, че не трябва да се притесняваме. Когато човек взема ипотека, той не го прави за 1 или 2 години, а за 10-15-20 и повече години. И както е тръгнала вече инфлацията в България и в Европа, ако лихвите се качат с 3-4-5% от тук нагоре, и се удвоят плащанията по ипотечните кредити, ще може ли кредитополучателят да обслужва двойна ипотечна сума, обясни икономистът.

istock
istock

Според него тази инфлация (вече между 10 12%) е симптом на икономически проблем, симптом на икономическа нестабилност. Икономиката в дълбоката си основа е болна. Ние печатаме колосално количество пари, макар и в рамките на закона. Т.е. паричната маса се качва приблизително с 1 млрд. на месец (над 10 млрд. за последната година. Това е симптом, че ние маскираме някакви фундаментални проблеми в икономиката. Това не може да продължава твърде дълго, каза икономистът.

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *