Какво ще стане с Биткойн и Етериум в случай на неплатежоспособност на САЩ?

Това събитие може да има сериозно въздействие върху криптовалутите като Биткойн, Етериум и по-обширната крипто пазар. Джанет Йелън, министърът на финансите на САЩ, предупреди преди няколко седмици, че правителството скоро може да изчерпи средствата си, ако таванът на дълга не бъде спрян или повишен, най-вероятно на 1 юни. Ако няма споразумение между законодателите по отношение на разходите, Вашингтон няма да може да изпълни финансовите си задължения.

Предишни спорове за тавана на дълга вече са разстройвали пазарите, като пример за това е продължителното несъгласие през 2011 г., което доведе до спад на S&P 500 с 16%, разтревожвайки инвеститорите, докато не беше постигнато решение.

Сегашната ситуация обаче получи по-малко внимание от Уолстрийт. След мрачните забележки на Йелън на 1 май S&P 500 се понижи само с по-малко от 1%. За разлика от това, Биткойн отбеляза спад от над 7%, а Етериум – от близо 3% за същия период.

Макар че дебатите за тавана на дълга най-често генерират повече шум, отколкото значими новини, които да повлияят на пазара, Грег Магадини, директор на отдел „Деривати“ в Amberdata, признава, че възможността за дефолт по дълга на САЩ не може да бъде напълно изключена. Магадини предполага, че ако правителството не изпълни задълженията си, рисковите активи като акции и криптовалути ще изпитат краткосрочни последици. Това се дължи на потенциалното увеличение на разходите по заеми в резултат на спад в качеството на обезпечения от правителството дълг. Парадоксално, това би могло да повиши доходността и да укрепи долара в сравнение с други активи.

Джеймс Бътърфил, ръководител на отдел „Проучвания“ в CoinShares, обяснява още, че доларът може да укрепне по време на фалит на САЩ, тъй като американските търговци са склонни да връщат доларите си у дома по време на събития, свързани с намаляване на риска, като обменят чуждестранни валути и активи за щатски долар. Той отбелязва още, че въпреки че технически доларът би трябвало да се обезцени в случай на фалит, опасенията на пазарните участници могат да предизвикат ефект на засилване, което не би било благоприятно за Биткойн. Бътърфил прогнозира засилване на долара и спад на Биткойн с приближаването на САЩ към официалната „дата Х“, отнасяща се до датата, на която правителството няма да може повече да изпълнява финансовите си задължения, както е описано от Белия дом. Той подчертава сложността на сценария и изтъква несигурността около точните резултати.

Магадини предполага, че Биткойн и Етериум може да реагират по различен начин, ако настъпи неизпълнение на задълженията. Биткойн може да претърпи първоначален спад, но може да се възстанови поради ролята си на хедж срещу емитирани от правителството валути, подобно на златото. От друга страна, Етериум би могъл да остане потиснат, като се съобрази с представянето на технологичните акции, тъй като често се свързва с индексите, проследяващи технологичните компании, като NASDAQ.

Както Грант, така и Магадини подчертават повишената активност на пазара на Биткойн опции, особено сред институционалните търговци, с приближаването на сценария за фалит. Това предполага, че търговците очакват повишена волатилност на криптовалутата. В крайна сметка Грант изрази увереност, че законодателите ще преодолеят различията си и ще постигнат споразумение, както са го правили в миналото. Въпреки това той изрази опасения дали подобни събития ще зачестят в условията на все по-поляризиран политически климат и дали ня

Източник: Cryptodnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *