Какъв дивидент гласуваха родните компании

Коронавирусът не успя да изплаши родните публични компании да изплащат дивидент. И макар в момента да сме в разгара на общите събрания, на които се гласуват паричните плащания към инвеститорите, ще погледнем как изглежда моментната картина при дивидентите.

Цели три компании се отличават с дивидентна доходност, до момента, от над 10%, но и трите не са особено ликвидни, информира infostock.bg.

За сметка на това обаче, откриваме две дружества малко по-надолу в класацията с дивидентна доходност от над 6.5%, които са компоненти на SOFIX – и това са Адванс Терафонд, който оглавява класацията по висок дивидент сред компонентите на индекса на сините чипове (7.19%) и Елана Агрокредит (6.53%).

Като добър, за инвеститорите, може да  се определи факта, че повишение на дивидента е налице и при двете дружества, като повишението при Адванс е три пъти.

 

 

 

Данни и снимка: Инфосток.БГ

Но добрите новини за инвеститорите не свършват дотук. С дивидентна доходност от над 5% се отличават още няколко сини чипа – Хидравлични елементи и системи (5.7%), Софарма трейдинг (5.14%) и Стара планина Холд (5.07%).

Малко под границата от 5% попадат още компании като Корадо-България (4.85%) и Софарма имоти (4.82%).

Кой е казал, че не може да имате ръст и дивидент? В противовес на това твърдение идват акциите на Алтерко. Освен, че са сред най-добре представящите се книжа от началото на годината и за последната една година и приходите на дъщерното Алтерко Роботикс се повишиха с 2.3 пъти през второто тримесечие, компанията дава доста щедър дивидент от 4.57%.

В заключение може да се каже, че дивидентите гласувани през тази година изглеждат по-щедри дори от миналата такава. За сравнение, към лятото на миналата година, само Градус се отличи с дивидентна доходност от над 5% сред компаниите от SOFIX.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *