Какъв ще е светът през 2013 г.?

 Начело на този списък стой възможният сценарий японската държавна банка да „спечели“ Европа чрез закупуване на държавни облигации на проблемните страни.
На второ място са класирани изборите в Италия, които е твърде възможно да доведат до унищожаване на еврото. На трета позиция са поставени китайските власти, които-според анализите на „Морган Стенли“-могат да задушат икономиката си със собствени ръце, а Русия пък ще се опита да възстанови СССР.
Това са само няколко събития, които през следващата година могат да променят хода на историята с което е възможно да предизвикат сърдечни пристъпи у много инвеститори, смятат анализаторите към тази банка.
„Морган Стенли“, която вече 30 години всеки декември публикува списък с очакваните макроикономически събития през идващата година, оценява, че вероятността техните прогнози  да се реализират са 50 на сто.
Според сценария за следващата година, растежът на световната икономика ще остане в „зоната на здрача“ – някъде между началото на стабиллния растеж и възможността от повторно попадане в рецесия“.
Смята се, че американските политици няма да могат да се споразумеят за намаляване на бюджетния дефицит и САЩ в началото на 2013 г. ще започнат да изпадат във „фискална бездна“. Въпреки това, реакцията на пазара ще принудят демократите и републиканците бързо да постигнат споразумение помежду си, след което инвестиционната активност ще започне да расте, а и състоянието на пазара на труда също ще се поправи.
Японската банка може да започне агресивна борба срещу увеличаване на курса на йената, а като част от тази стратегия мнозина виждат и закупуването на облигации от страните от еврозоната, с цел да се намали курса на йената, преди Европейската централна банка (ЕЦБ) да започне реализация за закупуване на облигациите на проблемните страни.
Смята се, че Японската централна банка, докато ЕЦБ очаква Испания да поиска помощ от антикризисния фонд, ще започне да купува облигации от този фонд и ще стане главен кредитор на еврозоната.
Кампанията преди предсрочните избори в Италия, които вероятно ще се проведат през февруари, ще се осъществява с яростни критики относно мерките за строги бюджетни икономии, което плаши инвеститорите, които се опасяват, че тази страна би могла да напусне еврото.
Според сценария на „Морган Стенли“, паниката на пазара ще принуди Италия да поиска помощ от спасителния фонд на еврозоната и в резултат Италия, а не Испания, ще даде знак за започване на програмата на ЕЦБ за покупка на облигации. Въпреки това, до инвеститорите това решение вероятно ще достигне твърде късно, те ще започнат да распродавават еврото и ценните книжа на периферните членки на еврозоната, предизвиквайки нова криза.
Инвеститорите, разбира се, могат да намерят нова причина за грижи, с оглед на това, че вече са свикнали с мисълта, че в обозримо бъдеще Гърция може да остане в еврозоната и в момента този проблем въобще не стой на дневен ред за обсъждане. Сега притеснението е за евентуално излизане от ЕС на Великобритания.
Когато става дума за Китай, анализаторите смятат, че властите на тази страна, неочаквано за всички, ще решат в ранен стадий да предприемат шокова терапия, което може силно да изостри финансовите условия в страната, довеждайки до замразяване на ликвидността в банковата система.
Успоредно с това, президента на Бразилия Дилма Русеф ще продължи с изпълнението на обещанията за реализирането на амбициозна програма за изграждане на инфраструктурата, което ще доведе до нарастване на инвестициите в тази страна, както и до засилване на националната валута.
В Русия Владимир Путин умело ще започне да мами Украйна в евразийския митнически съюз в замяна на благоприятна доставка на руски енергоносители. С това вратата на ЕС за украинските власти може да се затвори, тъй като е невъзможно страната да бъде едновременно член и на двете структури. Очакванията са през 2013 г. Русия, Украйна, Беларус и Казахстан ще бъдат отново заедно.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *