Как Брентът победи WTI

В края на петъчната сесия разликата в цената между двата фючърса с доставка през март е $ 18.99 за барел.
Исторически лекият американски петрол се търгува с премия или малко по-скъпо, пред Брента, защото по-лесно се рафинира. От 2010 година обаче WTI се търгува по-евтино спрямо брента и това според специалистите е индикатор, че САЩ вече не са основната сила, която диктува търсенето на пазара.
През 2010 година се появиха притеснения, че има пресищане със запаси на суровина в Кушинг, Оклахома, който е центърът за доставка на лек американски петрол. Към тях се добавиха и страхове относно сигурността на глобалните доставки заради протестите и политическото напрежение в Близкия Изток и Северна Африка, добили публичност като „Арабската пролет“.
Тя оказа подкрепа върху двата вида петрол – сортът Брент и лекият американски петрол, като вдигна цените над $ 100 за барел в края на февруари 2011 година. Така Брентът остана да се търгува над този праг до края на годината, подпомогнат от търсенето от развиващите се пазари, но лекият американски петрол слезе поз тази цена. Надолу го дръпна пресищането със запаси от суровина в Кушинг и увеличения местен добив на суровина в САЩ.
Така спредът между цената, на която се търгуват двата основни вида петрол се увеличи до $ 30 за барел през септември 2011 година. От тогава до сега се случиха много други събития, които се отразиха върху тази разлика и я промениха – възстановяването на повреден ключов петролопровод през миналата година,  смесени сигнали за състоянието на глобалната икономика и тлеещото напрежение в Близкия Изток. Движенията при такива новини главният анализатор на компанията DTN Дарин Нюсъм коментира така: „Ако Брентът се засили спрямо WTI, това означава, че имаме влияние на глобални новини. Ако WTI се засили спрямо Брентът, водещият фактор е домашният баланс между търсене и предлагане в САЩ“.
Силното представяне на Брента отне титлата на лекия американски петрол като световния бенчмарк за цената на петрола, но търгуваният в Ню Йорк петрол има всички шансове да си върне титлата, анализира Мира Сийфонг. Проблемът с пресищането със запаси от суровина в Кушинг е неуспех в контролирането на местния добив, който в момента е на 20-годишен връх. Може да се очаква, че с течение на времето производството от сондите, които извличат петрол от морето, да бъде регулирано спрямо равнището на запасите от суровина в САЩ така, че да не се налага поддържането на резерв от 7.5 млн. барела месечно. Освен това от януари 2011 година капацитетът на петролопровода между Кушинг и Персийският залив е увеличен от 150 хил. барела на 400 хил. барела.
И все пак докато не се успокои проблема с пресищането, WTI ще си остане подценен и притискан от проблема на свръхпредлагането.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *