Как Б.Б. разклати устоите на държавата

Може би днес няма и да се запитате на кого са инициалите Б.Б. Смятайки, че степознали от първи път, уверено ще отговорите, че зад тях се крие този, за чийто скъсан минискус медиите у нас изписаха тонове мастило, а взели се на сериозно репортерки, с излъчване на вдовици от италианския Юг, тропосваха дълго и безшумно болничните коридори, за да не смутят почивката Му. Не познахте, изобщо не става дума за Б.Б. от село Б..

Или тези от вас, които имат познания по френското кино, ще си спомнят първо коя известна актриса я наричаха с тези първи букви от името: Бриджит Бардо. Красавицата от „Бабет отива на война“ днес е яростна защитничка на животните, кръстница на нашите мечки от Белица! Но тя отдавна не е в светлината на прожекторите на българина, така че веднага отпада от списъка на обичайните заподозрени…

Дотук с подвеждащите въпроси. Става дума за една нова медийна звезда, която неочаквано изгря на хоризонта, без изобщо да има желание за това. Това е 76-годишната Йорданка Димова от с.Златарица, Търновско, която попадна в капана на хайка за бракониери. Така на бабата-бракониерка /оттук и инициалите Б.Б./ са лепнати последователно три глоби на обща стойност 3500 лева. И са били разяснени на нарушителката съвсем прилежно: за липса на документ/билет/ са наложени максималните 200 лева, непознаването на теорията – риболов в забранен сезон, й стоварва още 1500 лева, а за третото нарушение, достойно само за професионални гемиджии, хвърлянето на мрежа – 2000 лева.

Вероятно ви е много трудно да си представите жена на тази възраст, с въдица в една ръка и мрежа в другата, да дебне из бързеите на златарската река. Но Темида, макар и с вързани очи, не спи и уловът на надзирателите, за разлика от Б.Б., е успешен, дори и богат. За фиска на държавата са осигурени цели 3500 лева. Но тук изниква и един малко смущаващ въпрос: как същата тази държава с тези зорки пазители на закона ще вземат от старата жена с 220 лева пенсия и син инвалид, вече няколко години на легло след катастрофа, тази сума, която тя вероятно не е виждала накуп никога през живота си. Ако вземаше максималната у нас пенсия, все някак си можеше да се оправи във времето с наложените й максимални глоби, но при тази ситуация е абсурд да се очаква нещо такова.

Иначе Б.Б. има още една надежда: посъветвали са я да се обърне към президентството за опрощаване на наложените й солени глоби. В противен случай /това вече си е нейна закана, а не чужд съвет/ щяла да се хвърли в същата тази река и да се удави, без да се замисля за инвалида у дома. Комисията по помилванията е към вицепрезидента, в нея влизат няколко мастити титуловани юристи, и дано да отчетат човешката болка и мъка в търсенето на залък хляб, а не да се хващат за параграфа на закона. Пък кой знае:какъвто е карък нашата Б.Б. може не само да не й опростят глобите, но дори да я накажат и с лишаване от българско гражданство заради пораженията върху околната флора и фауна. Екипите на президентството не се славят с много добрата си експертиза, както подсказва досегашната практика! Ако и това се случи, явно е дошло време за приемането на радикално решение: по примера на мъжете от Съюза на запасните фицери да се сформира и Съюз на бабите-бракониери!

Притеснително е, защото има и един вече психологически проблем. Социолози в последно време алармират не само за увеличаване на детската престъпност, но и сред възрастните, дори са лепнали и етикет на тези нарушения на закона: сива вълна от престъпност. Масовата аудитория досега се равличаше с нея по екраните, където се въртяха какви ли не сюжети с престъпни персонажи в напреднали възраст: „Старци берат хмел“, „Старци разбойници“, различните „Сърдити старчета“, последвана от „Сърдити бабички“, „Корави старчета“ с мъжките мераци на самотниците от „Гранична зона“ и т.н.

Кинокамерата отдавна търси комедийното и забавното в „престъпленията“ на беловласите нарушители, но животът изобщо не се шегува с тях. Дори в една от германските провинции с близо десет процента е нарастнал броят на престъпниците,които са преминали в пенсионна възраст – над 60 години. Британските старци разбойници имат в актива си всеки ден около 40 ареста, основно заради раздаване на правосъдие, незаконно притежание на оръжие, кражби и измами, кормуване с доста промили в кръвта, както и сексуални посегателства. У нас също полицията съобщава за цели арсенали с незаконно оръжие, намери в домовете на възрастни хора, обикновено бивши работници в оръжейните заводи. Разбира се, в кримимелачката попадат и селски баби, които заради канабиса по дворовете, с който си лекуват глаукомата, често стават гости на килиите в полицейските управления.

Но да се върнем към нашата Б.Б. Надяваме се, че няма да я принудят да превърне пенсионерският клуб в Златарица в гангстерски, както е модно някъде на Запад. Но да не последват и съвета на банкера Емил Хърсев да побързат с изминаването на определения им житейски път, за да се осигурят по-високи пенсии за останалите. Не ни остава нищо друго сега да й пожелаем „На слука“!

Стефан Прончев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *