Как да блокираме нерегламентиран достъп до електронното ни банкиране

Измамници се опитват да стигнат до паролите ни за електронно банкиране и да точат банковите ни сметки, като се възползват от притесненията на хората около хакването на личните данни в Националната агенция за приходите (НАП).Как да блокираме нерегламентиран достъп до електронното ни банкиране. Как да блокираме нерегламентиран достъп до електронното ни банкиране

Снимка: Pixabay

Медии сигнализират за индикации, че в банки, които оперират в България, са направени опити да бъдат източвани банковите сметки на вложители през фалшиви мейли, които се изпращат.

Във фалшиви имейли те обясняват на хората, че заради хакерската атака в приходната агенция, е необходимо отново да въведем паролите си за електронно банкиране, за да подобрим сигурността си, става ясно и от медийните публикации, информира investor.bg.

„Винаги се използва значимо събитие, новина за хакната банка, голяма компания, в случая НАП, за да може да се предизвика изкуствено доверие към имейлите, които получават потребителите“, обясни по Нова телевизия Спас Иванов, експерт по киберсигурност.

Той посочи, че в случай, че въведете паролата си във формата, която са ви предоставили, по всяка вероятност ще получат достъп до електронното ви банкиране”.

Експертът съветва вложителите, които имат електронно банкиране, да ползват двуфакторна нотификация – всеки път, когато превеждаме пари, да получаваме потвърдителен есемес, който да изисква от нас да въведем обратно код за сигурност.

„Банката ви праща съобщение, което ви казва: „За да потвърдите този превод, моля въведете този код обратно в банкирането. Това се изпраща само до един телефон”, обясни Спас Иванов. По думите му изключително малко банки не го предоставят това като услуга.

Иванов подчерта, че банките изпращат имейли само с информативен характер и не призовават за действие.

Ако се установи неоторизиран превод на средства, трябва да се потърси контакт с банката и да се установи дали има защита на средствата, евентуално застраховка, къде са преведени парите, защото ако са по международен превод, нещата не са лесни. „Ако изтеглените неоторизирано средства отидат в държави от типа данъчен рай, нещата стават невъзможни въобще за проверка и е малка вероятността за връщане на парите“, посочи експертът.

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *