Как да финансираме растежа си?

В последните 5-6 г., голяма част от българските компании вследствие на финансовата криза изпитват проблеми. На този фон обаче има и немалко дружества, които продължават да се развиват успешно, и пред тях стои въпросът, как да финансират своя растеж. В зависимост от източника на финансиране може да определим пет основни начина за това, посочва Калоян Кирилов Управляващ партньор на „Синерджи Груп“.

Първо, от собствената печалба – това е най-естественият източник на растеж. Независимо какви други източници ползвате, ако не успявате да изкарвате повече отколкото харчите, рано или късно нещата няма да завършат добре. Предимството на този вид финансиране е, че е по-малко рисково и развитието на компанията, ползвайки печалбата за финансиране е по-устойчиво във времето. За съжаление този подход има и недостатъци. Ако компанията ви има много добри перспективи за растеж, то да разчитате само на собствената си печалба ще бъде недостатъчно, за да може да расте с тези темпове, които иначе пазарът би й позволил. Освен това може да има разминаване във времето между необходимостта от финансиране и наличието на такова. Затова повечето компании използват собствената си печалба предимно за финансиране на по-малки и краткосрочни проекти.

Вторият начин е чрез дълг – почти всяка по-голяма компания има някаква форма на дълг в капитала си. Въпреки оплакванията колко високи са лихвите в България, дългът си остава най-евтината форма на финансиране за една фирма. Предимството е, че благодарение на дълга може да растете значително по-бързо и то без да се лишавате от собственост в компанията си. Дългът може да бъде използван и за придобиване на ваши конкуренти с М&А сделки било в България или в чужбина.Рискът при използването на твърде много дълг е, че при едно неизпълнение на прогнозите за развитие той започва да тежи и може да причини финансови проблеми на компанията. Друга пречка пред този вид финансиране, особено в България, е необходимостта да разполагате с дълготрайни материални активи, иначе банките не са много сговорчиви.

Друг начин за финансиране на растежа е чрез грантове. В България в последно време най-популярни са грантовете по линия на европейските програми. Хубавото е, че те са безвъзмездни, но има доста трудности и ако един бизнес разчита само на тях ще му бъде трудно да е конкурентоспособен. Грантовете изискват дълго време за усвояване, свързани са с много бюрокрация, която намалява в последно време в интерес на истината, а често има и непазарни механизми при тяхното разпределение. Според мен двата най-големи недостатъка при този на начин на финансиране са че, парите ги получавате след като сте реализирали проекта, което означава, че на първо време вие сте си осигурили капитал за растеж под някаква форма. Второ, тези програми не са достъпни за всички сектори. Например компаниите, които са в сектора на услугите, бих казал, че са онеправдани спрямо тези, които са в производството.

Финансиране може да се получи и с публично предлагане. Това е възможност да наберете значителни средства на фондовия пазар чрез емисия акции или облигации. За съжаление фондовият пазар в България не е много развит, въпреки някои проблясъци от периода 2005-2008 г. Основния проблем е ниската ликвидност, но според мен причината е по-скоро недобросъвестното отношение на много мажоритари към миноритарните акционери. За по-големите компании вариант е да се листнат на по-големи и развити пазари като Истанбул или Варшава. Ползите и недостатъците от този метод на финансиране са добре известни, но бих добавил, че правейки публична компанията си, вие ще получите една добра обективна оценка за своя бизнес. В повечето случаи оценките на фондовата борса, по една или друга причина, са дори малко по-високи от това, което се получава при частни сделки, така че това ще е полезна отправна точка при преговори.

Още един начин за набавяне на финансиране са инвестиционните фондове – може би най-непозната или по-скоро най-неизползваната форма на финансиране от българските компании. За това има обективни причини, но също и много субективни, като страхът на голяма част от българските предприемачи да бъдат съдружници в своя бизнес с непознати хора. Хубавото на този начин на финансиране е, че той може да осигури значителна средства за изключително бърз растеж или пък може да бъде използван за придобиването на ваши конкуренти.

Например ако компанията ви се оценява на 10 млн. евро, то вие веднага може да получите 5 милиона евро, които да използвате в бизнеса си и да се разделите само с 33% от собствеността във фирмата си. Тук освен финансирането от новия си партньор бихте получили и доста ноу-хау по структурирането и управлението на компанията. Основният риск е, че трябва да постигате целите, които сте заявили, иначе със сигурност ще стигнете до разногласия с новия си финансов партньор, което ще се отрази в крайна сметка и на бизнеса.

Естествено нещата не са черно-бели в реалния бизнес и много често компаниите използват комбинация от тези пет вида финансиране, което им позволява да ограничат рисковете от всеки един от тях. Практиката ни показва, че успешните компании не биха имали проблем с финансирането стига да са по-смели и дори могат да погледнат отвъд България, било за растеж или за придобивания на други дружества. /Калоян Кирилов, Управляващ партньор на „Синерджи Груп“/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *