Как да шофираме по-икономично

Иновативните Shell FuelSave 95 и Shell FuelSave Diesel дебютираха в търговските обекти на веригата у нас.
Българските шофьори ще могат да намалят разхода си на гориво с 2% или 1 л. на резервоар (50 л.).
Заедно с дебюта на новите горива, от веригата излязоха и с полезни съвети за икономично шофиране.
Горива и масла
Горивото има значение – всички горива са различни. Плавният стил на шофиране и подходящият избор на гориво могат да повишат ефективността на Вашия автомобил.
Използвайте правилното масло – винаги използвайте препоръчителния клас моторно масло. Използването на маслата, препоръчани от производителя на автомобила, може да подобри неговата ефективност. По-висококачествените моторни масла също подпомагат ефективността на двигателя.
Поддръжка на автомобила
Осигурете редовно техническо обслужване на двигателя и следвайте инструкциите на производителя – добре поддържаният двигател може да подобри ефективността на автомобила. Затова подменяйте маслото редовно и изпълнявайте всички препоръки на производителя. Подмяната на запушен филтър, например, ще подобри ефективността на двигателя и ще го защити.
Поддържайте правилното налягане в гумите – правилното налягане в гумите ги прави по-безопасни и им осигурява по-дълъг живот. Гуми с 10% по-ниско налягане могат да увеличат разхода на гориво. Налягането под или над нормата може да доведе и до технически неизправности на гумите.
Поведение и стил на шофиране
Шофирайте плавно – агресивното шофиране увеличава разхода на гориво. Избягвайте рязкото ускоряване или спиране. Постарайте се да управлявате автомобила възможно най-плавно.
Използвайте по-висока предавка и избягвайте форсирането – колкото по-висока е предавката, на която карате, толкова по-ниски са оборотите и натоварването на двигателя, което подобрява ефективността на автомобила. Сменяйте възможно най-често на по-висока предавка, без да затормозявате двигателя. Превключвайте скоростите в подходящия момент: при намаляване или увеличаване на скоростта. Никога не достигайте червената зона на оборотометъра.
Пестете инерция и пазете дистанция – мислете напред, когато шофирате. Забавете по-рано автомобила, докато изчаквате светофарът да светне зелено. Спазвайте достатъчно голяма дистанция, за да можете да спрете възможно най-плавно.
Използвайте „круйз контрол” (автоматично поддържане на скоростта) – използването на „круйз контрол” на главни пътища Ви помага да поддържате постоянна скорост и в много случаи ще подобри разхода на гориво.
Избягвайте прекомерната работа на празен ход на двигателя – изключете двигателя, когато чакате на опашка или изчаквате качването на пътник. Запомнете правилото – ако спирате за повече от 10 секунди, изключете двигателя.
Избягвайте високите скорости – колкото по-бързо шофирате, толкова по-силно е въздушното съпротивление и толкова повече гориво ще изразходите. Ако карате само няколко километра в час под максимално позволената скорост, ще подобрите икономичността на двигателя. Затова шофирайте по-бавно.
Използвайте климатика пестеливо – климатикът оказва допълнително натоварване върху двигателя и използва гориво при работа, затова сведете употребата му до минимум. В дни с високи температури, обмислете използването само на вентилатора.
Дръжте прозорците затворени – вятърът, който влиза през прозорците, ще намали скоростта на автомобила и така ще харчите повече гориво, за да поддържате висока скорост.
Пътувания
Планирайте пътуванията внимателно и избягвайте задръстванията – най-ефективният начин да спестите гориво е да намалите времето, прекарано в колата. Това е възможно, когато комбинирате кратките пътувания и задачи в едно. Освен това, ако карате извън пиковите часове, ще прекарате по-кратко време в трафика и следователно разходът на гориво ще бъде по-малък.
Избягвайте пренасянето на тежки багажи – може да се учудите, но всеки допълнителен килограм оказва влияние на разхода на гориво. За да избегнете това, премахнете всичко излишно от багажника и задната седалка.
Свалете багажника на покрива – ако не използвате допълнителния багажник на покрива на колата, махнете го. Той оказва влияние на аеродинамичността на превозното средство и създава съпротивление, което увеличава консумацията на гориво.

finansi

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *