Как европейците се опитват да намалят зависимостта си от Русия

През последните дни лошите новини за руския президент Владимир Путин зачестяват. Спадът на цената на петрола и западните санкции затрудняват сериозно доставчика на суровини и енергия Русия. Икономически експерти намаляват прогнозите си за ръста на икономиката на страната, А рейтинговата агенция Fitch намали оценката си за кредитния рейтинг до BBB-.

Наскоро и руският заместник-министър на икономиката Алексей Ведев изказа една ужасяваща прогноза – предвид обезценяващата се рубла той очаква инфлацията през май или април да е в размер на 15% – 17% на годишна база.

Сега обаче в опасност е и най-ефективното оръжие на външната политика на Путин – износът на газ. Досега той можеше винаги при конфликтни ситуации да заплашва други страни с врътване на газовото кранче. Но сега сякаш и това време минава.

През миналата година Русия е доставила най-малко количество газ за последните десет години. Енергийният концерн „Газпром“ е изнесъл през 2014 г. едва 195 млрд. кубически метра газ на Запад – с 10% по-малко, отколкото преди година, показват изчисления на германския портал Deutsche Wirtschafts Nachrichten на база на данни от руските митнически власти. Между ноември 2014 г. и януари 2015 г. стойността на газовия износ е спаднала с 16% до 50,7 млрд. евро, показват още изчисленията.

Не само меката зима в Европа е причина за ниското търсене. Много по-важната причина е друга – „политиката на ЕС и Украйна за намаляване на зависимостта от руския газ дава своите плодове“, цитира информационната агенция Bloomberg Максим Мошков, анализатор по петролната и газовата индустрия на банка UBS в Москва.

По думите му Русия намира в Европа все по-малко и по-малко клиенти за своята газ. Досега Европа получаваше една трета от своята газ от Русия, половината от нея чрез тръбопроводи, които преминават през Украйна.

Ето защо Русия бе планирала да построи други тръбопроводи, като „Южен поток“, които да заобикалят Украйна. Но през декември руският президент Путин обяви, че проектът ще бъде изненадващо прекратен. В контекста на кризата в Украйна този милиарден проект се превърна в разменна монета между Русия и ЕС. Сега Москва възнамерява да реши украинския си транспортен проблем чрез новия газопровод „Турски поток“.

Междувременно страните от ЕС търсят алтернативни доставчици – и по този начин притискат руската икономика до стената. Европейските вносителки на газ се опитват да увеличат диверсификацията на доставките си. „Резултатът е, че 28-те държави на ЕС насърчават износа на газ помежду си и подобряват трансграничните си газопреносни мрежи“, казва Георги Славов от базираната в Лондон Marex Spectron Group. През юни Русия спря доставките на газ за Украйна. В същото време Киев вече получава повече газ от страна на Запада. Литва, която навремето бе напълно зависима от руския газ, започнала да внася суровината от Норвегия, както пише Economist.

Така постепенно Русия губи позицията си на водещ енергиен доставчик на европейския пазар. А това е истински проблем за някога процъфтяващата икономика. Производството на петрол и газ съставляват все още 70 на сто от приходите от общия руски износ. А Путин ще трябва да потърси нови клиенти за руската газ. Така очевидно Путин много скоро ще трябва да намери нови клиенти за енергийните суровини на страната си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *