Как Ирландия постига ръстовете в икономиката си

Всяка сутрин, когато директорът на пристанището в Дъблин погледне към дока, той вижда впечатляваща гледка – вятърни турбини в изчакване да бъдат транспортирани, стотици контейнери се товарят на десетки корабни, петролни танкери напускат водите на града. Всеки ден влакове заминават на запад, доставяйки нужните продукти за завода на Coca-Cola, разказва Financial Times.

 

“Това е всичко, от което се нуждаем“, казва Иймън О’Райли. „Оттук минава всичко за местната икономика“.Коментарът му хвърля светлина върху реалната икономика на Ирландия – и то много по-точна картина от противоречивия образ, който официалните данни за растежа предизвикват.През миналия месец официалната статистическа служба съобщи, че брутният вътрешен продукт на Ирландия се е разширил с 26,3% през 2015 г. В номинално изражение икономическата активност на страната се е надула с 63 млрд. евро, или 32%, до малко над 250 млрд. евро – най-високата му стойност досега. Нетният износ е нараснал над два пъти, а капиталовият пазар се е увеличил с 300 млрд. евро, или 40%.

Както Доналд О’Махони, глобален стратег в Davy Stockbrokers, написа през миналата седмица, подобен растеж ще бъде „най-бързият, отчитан в ОИСР“, а според оценките му ще добави 0,4% към БВП на еврозоната. Нещо повече, той намалява съотношението на дълга спрямо БВП до под 79% от 105% през 2014 г.

Този внезапен растеж на „богатството“ на Ирландия обаче бе посрещнат със скептицизъм извън страната и с цинизъм у дома. Реакцията е оправдана, казват икономистите. Причината не е, че цифрата е неточна, а че е подвеждаща за икономика като тази на Ирландия, която е доминирана от непропорционален брой на големи мултинационални компании информира dnes.bg.

Проблемът при Ирландия е свързан основно с това как да се измерят три фактора, които според икономисти и анализатори водят до изкривяване на официалните данни за 2015 г.

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *