Как онлайн рекламите влияят на потребителите?

В данни, събирани от Гемиус чрез проучвания, провеждани в продължение на много години, промяната във възприемането и ефективността на онлайн маркетинговите съобщения може да се види много ясно. Ролята на post-view ефекта на банер кампаниите расте.

Година след година, делът на преките кликвания върху рекламните банери или линкове към рекламодателските сайтове е с тенденция към намаляване. С други думи, интернет потребителите сега са по-малко готови да реагират незабавно на изложените рекламни формати; много по-често те търсят информация за даден рекламиран продукт като напишат адрес или ключова дума в някоя търсачка. Самата реклама е вдъхновение или начална точка за интернет потребителя да предизвика интерес към рекламирания продукт или услуга – независимо от формата: дисплей, платен линк или видео.

Онлайн анализът на данни за трафика, проведен от Гемиус, позволява да се идентифицират периодите или моментите на време, в които след излагане на обявата, честотата на търсене на информация за даден продукт, услуга или бранд се увеличава.

Тук са изброени няколко ключови извода от анализа:

– интернет потребителите са най-заинтересувани от онлайн рекламата в рамките на 20 минути от гледането;

– в по-дългосрочна перспектива, предаваната информация в една реклама е най-често търсена в ракмите на 3 часа след като е гледана. Следователно ефективността на комуникацията – напр. желанието на потребителите да търсят информация – избледнява с времето и изчезва напълно. Времето на затихване се различава между пазарните сегменти и продължава от няколко часа до няколко дни;

– наблюдава се също и цикличен характер на дейност на интернет потребителя; циклите варират в зависимост от пазарния сегмент. Ефективността на една реклама отново се увеличава до достигане на високи нива след 24, 48, 72 часа. Това предполага за периодичен феномен: интереса на потребителите към рекламното съдържание преминава през върхове и спадове. Трябва да се има в предвид, че интересът изчезва след няколко 24-часови цикли. В някои отрасли, в които процесът на вземане на решения отнема по-дълго време (напр. телефонни оператори), рекламното съобщение може да оцелее до 7 дни в съзнанието на интернет потребителя. В други сегменти, където решенията се вземат по-бързо (напр.самолетни билети онлайн) интересът изчезва след 48-47 часа.

Ефективна управление на кампании

Тези наблюдения дават основание за проверка на средствата и методите за измерване на ефективността на онлайн рекламни кампании, използвани досега и прилагането на някои нови парадигми за ефективно управление на кампании, например точното ретаргетиране на потребителя, базирано на цялостната история на неговото подлагане на дадена реклама (с фокус върху опресняване на съобщението от време на време), нагласена преценка (подходяща) за RTB системите на потребителя (съобразявайки се с отрязъка от време, който влияе на потенциала за извършване на покупка) и адаптирайки таргетираната страница (т.е. тази, на която ще се извършва транзакцията), съобразявайки се с историята ( статистиките ) на подлагането на потребителя на влиянието на дадена реклама.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *